Nyhed

Skift spor og undgå nedslidning

Sporskifteordningen giver nye muligheder til medarbejdere med nedslidende job. Men alt for få kender til ordningen. Det skal en ny kampagne lave om på.

Sporskifteordningen giver medarbejdere, som er i fare for at blive nedslidt, mulighed for at uddanne sig til et andet og mindre belastende job. Men alt for få kender til ordningen. Det skal en ny kampagne lave om på.

Skift spor. Sådan lyder opfordringen i en ny kampagne, som er målrettet medarbejdere, der risikerer at blive nedslidt af deres arbejde. Kampagnen "Skift Spor" lanceres i dag af beskæftigelsesministeriet og skal gøre medarbejdere og virksomheder opmærksom på sporskifteordningen.

Ordningen giver mulighed for at en medarbejder, der er i risiko for at blive nedslidt på grund af psykisk eller fysisk belastet arbejde, kan skifte job eller branche og bevare arbejdsglæden. 

110 har brugt ordningen

Den nye kampagne er et forsøg på at øge kendskabet til sporskifteordningen og de muligheder, den giver. For selv om der er afsat 100 millioner kroner til sporskifteordningen, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at der kun er brugt 7,7 millioner kroner på sporskifteforløb. I alt har 21 virksomheder fået penge til at omskole 110 medarbejdere. Ingen ansøgere har endnu fået afslag. Det skriver dr.dk.

Derfor glæder det Per Hansen, forbundssekretær for arbejdsmiljøsekretariatet i Fødevareforbundet NNF, at der nu kommer mere fokus på sporskifteordningen. Han håber, at nedslidningstruede medlemmer vil overveje, om de kan have gavn af at gå nye veje.

- Vi har jo desværre mange medlemmer, der bliver slidte, og det er langt bedre, at efteruddanne sig til at varetage et andet job end at ende helt uden for arbejdsmarkedet, siger Per Hansen,

Hjælper medarbejdere og virksomheder i gang

Per Hansen ser sporskifteordningen som en god mulighed for den enkelte for at få et bedre arbejdsliv og håber, at virksomhederne vil tage et medansvar for, at de nedslidte eller nedslidningstruede medarbejdere bliver efteruddannet.

- Der findes desværre stillinger i fødevarebranchen, der kan være vanskelige at besidde i et helt arbejdsliv, og der kan ordningen være en god vej videre, siger Per Hansen.

Derfor arbejder Fødevareforbundet NNF aktivt for at øge kendskabet til sporskifteordningen. Forbundet rådgiver blandt andet medlemmer og tillidsrepræsentanter og er sammen med DI og andre faglige organisationer med i et projekt, som skal hjælpe medarbejdere og virksomheder i gang med ordningen.

Har du spørgsmål vedrørende sporskifteordningen, så kontakt sekretariatsleder i Arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF, Susan Clausen, på sc@nnf.dk.