18. december 2019
Skrevet af Nikolaj Søndergaard
Foto af Rune Evensen
Nyhed

Reportage: Julemedister og holdånd i lange baner

Det kræver et stærkt sammenhold at holde de danske juleborde forsynet med mange tusinde tons medisterpølse - og det har de i Herning.

Medisterpølserne ruller hastigt forbi på båndet, men alligevel når Mona Flæng og kollegerne at gribe hver enkelt pølse og med et snuptag placere dem sirligt sammenrullet i plastbakkerne.

- Det lærer man hurtigt, siger slagteriarbejderen, der selv har ti års erfaring fra medisterproduktionen i Herning.

Her hos Danish Crown bliver langt størstedelen af supermarkedsmedisteren, som danskerne fortærer, til. I de travleste 14 dage i december produceres der ca. 800 tons, og det betyder, at Mona Flæng og hendes kolleger skal putte medister i ca. 1,5 mio. bakker i disse to uger. Til sammenligning har de hænderne i 38.000 pakker en normal uge i september.

Artiklen fortsætter under galleriet

Mona Flæng vipper uden problemer medisterpølsen i bakken, så den ligger fint rullet sammen. Det ser svært ud, men man lærer det hurtigt, forsikrer hun.

Mona Flæng vipper uden problemer medisterpølsen i bakken, så den ligger fint rullet sammen. Det ser svært ud, men man lærer det hurtigt, forsikrer hun. Rune Evensen

Bakkerne med medister indeholder typisk mellem 400 og 500 gram alt efter, hvad de forskellige supermarkedskæder ønsker.

Bakkerne med medister indeholder typisk mellem 400 og 500 gram alt efter, hvad de forskellige supermarkedskæder ønsker. Rune Evensen

Kødet ankommer til medisterproduktionen via en 'bovkanon'. Først rives kødet i grove stykker, inden det efterfølgende hakkes og blandes med krydderier.

Kødet ankommer til medisterproduktionen via en 'bovkanon'. Først rives kødet i grove stykker, inden det efterfølgende hakkes og blandes med krydderier. Rune Evensen

Hovedingrediensen i medisterpølse er naturligvis svinekød. Her er det svinekød fra Antonius-gris, der venter på at blive hakket og rørt til fars.

Hovedingrediensen i medisterpølse er naturligvis svinekød. Her er det svinekød fra Antonius-gris, der venter på at blive hakket og rørt til fars. Rune Evensen

Det produceres sammenlagt 31 forskellige varianter af medisterpølser i Herning. Her ses blot et lille udpluk af mærkaterne. Hvert supermarked har en eller flere egne varianter med egen opskrift; Lidl har f.eks. en med hvidkål og appelsinjuice.

Det produceres sammenlagt 31 forskellige varianter af medisterpølser i Herning. Her ses blot et lille udpluk af mærkaterne. Hvert supermarked har en eller flere egne varianter med egen opskrift; Lidl har f.eks. en med hvidkål og appelsinjuice. Rune Evensen

Når farsen røres køles den samtidig ned ved hjælp af flydende nitrogen. Kødet skal gå fra at have en temperatur på 3-4 grader til 0, som skal være temperaturen, når pølserne laves.

Når farsen røres køles den samtidig ned ved hjælp af flydende nitrogen. Kødet skal gå fra at have en temperatur på 3-4 grader til 0, som skal være temperaturen, når pølserne laves. Rune Evensen

Med 31 forskellige varianter er det utroligt vigtigt at holde styr på, præcis hvilken type fars der er i de forskellige beholdere, og hvilken variant, der kører på båndet lige nu.

Med 31 forskellige varianter er det utroligt vigtigt at holde styr på, præcis hvilken type fars der er i de forskellige beholdere, og hvilken variant, der kører på båndet lige nu. Rune Evensen

Supermarkederne bestiller dagligt den mængde medisterpølse, de mener, de kan sælge. Ordren skal produceres på slagteriet samme dag, som bestillingen løber ind.

Supermarkederne bestiller dagligt den mængde medisterpølse, de mener, de kan sælge. Ordren skal produceres på slagteriet samme dag, som bestillingen løber ind. Rune Evensen

Der bruges udelukkende naturtarm til samtlige medistervarianter, der laves hos Danish Crown i Herning. Samlede man alt medisterpølsen, der laves i julen, kunne den nå fra Herning til Paris.

Der bruges udelukkende naturtarm til samtlige medistervarianter, der laves hos Danish Crown i Herning. Samlede man alt medisterpølsen, der laves i julen, kunne den nå fra Herning til Paris. Rune Evensen

Jeppe Mejer har været ansat på slagteriet i 1,5 måned, hvor han er med til at sørge for, at pakkerne får mærkater på. Han kan godt lide den travlhed og holdånd, der er netop nu: - Det er sjovt, når der kommer de store ordrer, der bare skal være færdige nu

Jeppe Mejer har været ansat på slagteriet i 1,5 måned, hvor han er med til at sørge for, at pakkerne får mærkater på. Han kan godt lide den travlhed og holdånd, der er netop nu: - Det er sjovt, når der kommer de store ordrer, der bare skal være færdige nu Rune Evensen

Medisterpølse er kun kendt i Danmark, så alle de mange tons medister, der produceres her i Herning, ender på de danske juleborde.

Medisterpølse er kun kendt i Danmark, så alle de mange tons medister, der produceres her i Herning, ender på de danske juleborde. Rune Evensen

Produktionslederen Benny Balschmidt er stolt af, at det kan lade sig gøre at producere så store mængder medisterpølse op til jul.

Produktionslederen Benny Balschmidt er stolt af, at det kan lade sig gøre at producere så store mængder medisterpølse op til jul. "Medarbejderne er meget fleksible og vil virkelig deres arbejdsplads. Der er en fantastisk holdånd," siger han. Rune Evensen

Det kræver håndelag, når medisterpølserne lynhurtigt skal placeres i bakkerne. Samlet skal ca. 1,5 mio. bakker fyldes og sendes ud til danskerne på to uger.

Det kræver håndelag, når medisterpølserne lynhurtigt skal placeres i bakkerne. Samlet skal ca. 1,5 mio. bakker fyldes og sendes ud til danskerne på to uger. Rune Evensen

Der kommer hele tiden nye opdaterede ordrer fra supermarkederne, og anlægget kører i 35 timer ad gangen for at følge med. Derefter bliver der gjort rent, og så kører produktionen igen. Det kræver noget ekstra af medarbejderne, at der pludselig skal produceres i helt andre mængder end til daglig. Det løser de dog med et smil, fortæller Mona Flæng.

- Vi har det hyggeligt og er gode til at holde stemningen oppe. Det er mange timer, man skal stå her op til jul, så det er vigtigt med godt sammenhold, siger hun.