Nyhed

Værdig tilbagetrækning til debat

Selvom folketingsvalgkampen er overstået, er debatten om tidlig tilbagetrækning ikke forstummet – og den har måske heller aldrig været mere vigtig end netop nu, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

"Essensen er ikke så besværlig, men det bliver processen med at få det gennemført", lød svaret fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgard (S) på spørgsmålet om, hvor sagen om tidlig tilbagetrækning til fysisk nedslidte lønmodtagere står.

Ordene faldt på et socialdemokratisk sommerstævne i Fredericia, hvor beskæftigelsesministeren debatterede værdig tilbagetrækning med forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast og murer og debattør Mette Schack Dahlmann.

Ifølge ministeren har dem, der er modstandere af at give fysisk nedslidte lønmodtagere ret til en værdig tilbagetrækning, overdrevet, hvor vanskeligt det er at skrue en ordning sammen. Men betyder ikke, at det bliver enkelt for den regering at få en ordningen igennem.

Opfordringen fra beskæftigelsesministeren var derfor klar:

- Vi skal tage debatten om tidlig tilbagetrækning, og vi skal holde fast i den. Og vi skal blive ved med at understrege vigtigheden i at få lavet en ordning.

Det er nu, det gælder

Ole Wehlast er enig i med Peter Hummelgaard i, at arbejdet med at vise især de borgerlige og liberale grupper i Danmark, at der er et reelt behov for at give nedslidte ret til en værdig tilbagetrækning, først lige er begyndt:

- Vi må bare erkende, at de partier, der har talt imod en værdig tilbagetrækning, fik flertal ved folketingsvalget i juni. Vi har derfor en stor opgave i at blive ved med at fortælle om de lønmodtagere, der blev hårdest ramt, da efterlønnen blev massakreret i 2011.

Han lægger ikke skjul på, at han gerne ser, at det bliver arbejdsmarkedets parter, der sammen med regeringen bliver enige om en ordning, ved en såkaldt 3-partsaftale.

- På den måde kan en ordning blive stemt igennem folketinget, og vi kan samtidig gå ud fra, at skiftende regeringer ikke ændrer på ordningerne alt efter deres forgodtbefindende.

Intet hastværk

Selvom det kun er knap tre måneder siden, at den socialdemokratiske regering kunne rykke ind i ministerkontorerne, har oppositionen gentagne gange efterlyst et konkret udspil fra regeringen. Men den her sag kommer til at tage tid, gentog beskæftigelsesministeren flere gange i løbet af debatten.

Den udmelding vækker forståelse hos Ole Wehlast:

- Jeg ser hellere, at regeringen kommer med et resultat, der dels er holdbart og dels har den fornødne politiske opbakning, fremfor et mangelfuldt eller halvfærdigt oplæg. Og det tager naturligvis tid at få alle parter med ombord. 

Men han understreger samtidig, at han agter at holde Peter Hummelgard og resten af regeringen op på det, de har lovet de danske lønmodtagere:

- Det er Socialdemokratiets fortjeneste, at den her sag er blevet rejst politisk. I kan tage æren for at sætte politisk handlekraft bag ønsket om at tilgodese dem, der knokler for Danmark. Men det er samtidig også jer, der har ansvaret for, at der rent faktisk bliver taget hånd om de fysisk nedslidte lønmodtagere, der ikke kan holde til en senere pensionsalder - og det vil vi holde jer op på, lød de afsluttende ord fra Ole Wehlast.