Nyhed

Flere voksne skal blive faglærte

Danmark kommer til at mangle 44.000 - 70.000 faglærte i 2025. Det skal kampagnen "Voksenlærling - En ordning To vindere" rette op på. Målet er at skaffe 1.000 flere voksenlærlinge over hele landet.

De danske virksomheder efterspørger i stigende grad kvalificeret arbejdskraft. Samtidig viser fremskrivninger, at der kommer til at mangle 44.000 - 70.000 faglærte i 2025. Derfor er det vigtigt, at der bliver gjort endnu mere for at opkvalificere den ufaglærte del af arbejdsstyrken.

Det forsøger Fødevareforbundet NNF, FH, 3F, Dansk Metal, FOA, HK, Kost og Ernæringsforbundet samt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering nu med kampagnen "Voksenlærling - En ordning. To vindere".

Målet for kampagnen er at skaffe 1000 flere voksenlærlinge over hele landet.

Afgørende at man uddanner sig

Ved at uddanne sig fra ufaglært til faglært får man større jobsikkerhed, højere livsindkomst og nye arbejdsopgaver. Samtidig modtager man som voksenlærling mindstelønnen indenfor det givne fag, og det kan være med til at sikre rammerne for et godt voksen- og familieliv.  

- Jeg håber, at flere voksne vil uddanne sig. Hvis man skal kunne klare sig på fremtidens arbejdsmarked, er det helt afgørende, at man løbende uddanner sig, så man har de kompetencer arbejdsgiverne efterspørger, siger Per Hansen, forbundssekretær for Arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF.

Netop medlemmerne af Fødevareforbundet NNF har ofte fysisk hårde jobs, og her kan uddannelse give muligheder for at skifte branche eller søge nyt arbejde, som er mindre fysisk belastende.

- Det er en god måde at sikre sit fremtidige arbejdsliv og få flere jobmuligheder, men det er også en måde at sikre sig selv og undgå at blive nedslidt inden pensionsalderen, siger Per Hansen.

Virksomhederne skal også tage ansvar

Et voksenlærlingeforløb også en fordel for virksomhederne. Medarbejderes forløb fra ufaglært til faglært bidrager nemlig til, at virksomheden får den arbejdskraft, som den mangler. Og samtidig kan virksomhederne også få et solidt tilskud til lønnen undervejs.

- Et voksenlærlingeforløb er en win-win-situation for både medarbejdere og virksomheder. Medarbejderne får en uddannelse, der styrker deres værdig på arbejdsmarkedet, mens virksomhederne får medarbejdere med de kompetencer, virksomheden har brug for. Så nu skal vi bare i gang, siger Per Hansen.

Overvejer du at blive voksenlærling? Få mere information på www.voksenlærling.nu