Nyhed

Alarmklokkerne bimler

I årevis er antallet af slagtninger på de danske slagterier faldet og ser i 2019 ud til at lande på det laveste niveau i 28 år.
GENREBILLEDE Grise i stald
GENREBILLEDE Grise i stald

Der vil i år blive slagtet 1,2 millioner færre grise i Danmark. Det fremgår af en prognose fra Landbrug & Fødevarer. Antallet af slagtninger vil falde fra 18 til 16,8 millioner grise - hvilket er det laveste niveau siden 1991.

Det voldsomme fald skyldes hedebølgen og tørken i 2018, men også den lave svinekødsnotering hos Danish Crown.

- Faldet i slagtningerne skyldes, at vores andelshavere i 2018 blev hårdt ramt af en kombination af lave svinepriser og en voldsom tørke, som medførte mangel på foder. Det fik en del landmænd til at stoppe med at producere slagtesvin, siger Søren F. Eriksen, administrerende direktør for Danish Crown Pork til Jyllands-Posten.

Færre slagtes, mens flere eksporteres

Mens antallet af slagtninger falder, så fortsætter eksporten af levende smågrise med at stige.

Det billede bør få alarmklokkerne til at bimle endnu højere, mener forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast:

- Produktion og eksport af smågrise er en god forretning for den enkelt griseproducent, mens produktion af slagtesvin er en god forretning for Danmark. En tommelfingerregel lyder, at en million slagtesvin giver 1.000 danske arbejdspladser. Så det er altså rigtige mange arbejdspladser, der er på spil, når antallet af slagtesvin falder. Jeg håber, at den seneste prognose fra Landbrug & Fødevarer får alarmklokkerne til at ringe hos alle, der ønsker en stærk og bæredygtig dansk slagteribranche.

I 2018 blev over 14 millioner danske smågrise eksporteret til udlandet.