Nyhed

Seniorførtidspension: Så syg skal du være - så lang tid tager det

Kun 15 tidligere medlemmer af Fødevareforbundet NNF har fået seniorførtidspension de sidste 4 år. Det viser beskæftigelsesministeriets egne tal.

Efter to et halvt års sagsbehandling er det netop lykkedes Steen, der er slagter, at få en seniorførtidspension. Han spiser 15 piller om dagen, der er gigt i alle hans led, og efter en arbejdsskade har han nakkesmerter, kvalme og nedsat syn.

Steens sag er et eksempel på, at seniorførtidspensionen intet har at gøre med tilbagetrækning. Han er nemlig et sjældent tilfælde af flere årsager: Kun 15 tidligere medlemmer af Fødevareforbundet NNF har fået seniorførtidspension de sidste 4 år. Det viser beskæftigelsesministeriets egne tal.

Og når vi er ved ekstremerne, så viser tallene også, at kun 11 procent af seniorførtidspensionisterne kommer direkte fra et arbejde. Hvis mine medlemmer har opført sig som gennemsnittet, har seniorførtidspensionen kun hjulpet et eller to af mine medlemmer med at trække sig tilbage. På fem år!

Jeg har deltaget i en del møder om tilbagetrækning. Og det er utroligt, at så mange i Folketinget endnu ikke har forstået, at en forbedret seniorførtidspensionsordning aldrig bliver løsningen for de nedslidte.

For at komme i betragtning til seniorførtidspension skal man være så syg, at man ikke kan klare hverdagen i fødevareindustrien. Så syge er alle mine medlemmer gudskelov ikke endnu, men de er nedslidte. Og pointen er jo netop, at de skal have mulighed for at trække sig tilbage, inden de bliver så syge, at kroppen siger stop.

Steen er et eksempel på en mand, der skulle have haft muligheden for at trække sig tilbage tidligere. Nu har han fået sin seniorførtidspension, men han får den, fordi han er syg, og der er kun et halvt år til, at han overgår til pension.

Hans tilbagetrækning er ikke værdig. Steen kan hverken spille fodbold med børnebørnene, sætte sit camping-telt op eller ordne sin have. Og Steens tilfælde er ikke enestående.
Der er mange mennesker, der har knoklet med det hårdeste arbejde, siden de gik ud af folkeskolen. De har fortjent en værdig tilbagetrækning, og den værdighed vil man aldrig få med en seniorførtidspension.

Så kære politikere: Seniorførtidspension er ikke løsningen for de nedslidte. Og i stedet for at blive ved med at skyde forslag ned, så kom med jeres eget bud. Hvad vil I gøre for dem, som ikke er syge, men er nedslidte efter at have knoklet på arbejdsmarkedet i minimum 40 år og fortjener en værdig tilbagetrækning?

Lad være med at spilde tiden på at argumentere for økonomiske begrænsninger. Fortæl os hellere, hvad I forstår ved en værdig tilbagetrækning, og tag det politiske ansvar for at det kan lade sig gøre.