Nyhed

Hver anden dansker: Stop stigningen i pensionsalderen

Den stigende pensionsalder er en dårlig idé. Det mener hver anden dansker. Politikerne svigter, mener Susanne Nielsen, der har haft fysisk arbejde, siden hun var 15 år.

Den stigende pensionsalder er en rigtig dårlig idé. Det mener hver anden dansker i en ny meningsmåling. Politikerne svigter, når de kræver, at alle skal arbejde længere, mener Susanne Nielsen, der har haft fysisk arbejde på blandt andet slagteri, siden hun var 15 år.

Over de næste fire år stiger folkepensionsalderen fra 65 år til 67 år. Men hver anden dansker synes, at den stigende pensionsalder er en rigtig dårlig idé. Det skriver Ugebrevet A4.

En af dem er 50-årige Susanne Nielsen, der kom på arbejdsmarkedet som 15-årig og blandt andet har arbejdet på slagteri. Efter mange år med fysisk hårdt arbejde sagde Susannes skulder stop, og nu arbejder hun nu som lagerarbejder. Som det ser ud nu, skal Susanne arbejde mindst 18 år mere, før hun kan få folkepension. Hun ryster på hovedet, når politikerne siger, at vi alle skal blive længere på arbejdsmarkedet:

- Det er nemt at sidde at sige, at folk kan arbejde længere, når man ikke selv har haft fysisk hårdt arbejde. Jeg siger ikke, at politikerne ikke arbejder hårdt, og jeg misunder dem bestemt ikke. Men det er bare hårdt at løfte tunge ting hver dag og arbejde på akkord, siger Susanne Nielsen.

Ikke dø på jobbet

Fødevareforbundet NNF har gennem længere tid advaret om, at særligt nedslidte arbejdere kan komme i klemme som følge af den højere pensionsalder. Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, er derfor ikke overrasket over danskernes syn på pensionsalder:

- Det er noget kludder politikerne har lavet, og det er blevet sat i værk alt, alt for hurtigt. Arbejdsmiljøet har slet ikke kunnet følge med, siger Ole Wehlast, som har løbet politikerne på dørene for at gøre opmærksom på, at fagforbundet har mange medlemmer, der ikke kan stå på slagteriet, til de bliver 67 eller 68 år.

- Vores medlemmer skal ikke dø på jobbet. Så vi går aktivt ind i en kommende valgkamp med det formål, at få politikerne til at tage nedslidningen alvorligt, siger Ole Wehlast.

Der skal findes en løsning for de nedslidte

På Christiansborg anerkender Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, at der er et særligt problem med nedslidning i faggrupper med hårdt fysisk arbejde:

- Jeg har ikke løsningen nu, men første skridt er at anerkende problemet. Og det gør jeg. Og det vil klæde regeringen også at gøre det.

Leif Lahn Jensen afviser ikke muligheden for at bløde reglerne mere op:

- Jeg vil i hvert fald sige, at der skal findes en løsning for de nedslidte, som har fået en meget hård behandling. Om det skal være en forbedring af ordningen med seniorførtidspension eller noget andet, kan jeg ikke sige i dag.