Nyhed

Wehlast: Mulig Brexit-aftale kan redde tusinder af arbejdspladser

Hvis det lykkes EU og briterne at nå frem til en aftale, vil det have afgørende betydning for fødevarearbejderne, skriver forbundsformand Ole Wehlast

Hvis det lykkes EU og briterne at nå frem til en aftale, vil det have afgørende betydning for fødevarearbejderne, siger forbundsformand Ole Wehlast

Mine øjne er i disse dage stift rettet mod Storbritannien, hvor Theresa May forsøger at få opbakning til det aftaleudkast, hun har forhandlet på plads med EU-landene. Lykkes det briterne og EU at få aftalen igennem i begge lejre, vil det nemlig være gode nyheder for mine medlemmer.

Briterne er glade for de produkter, som de danske fødevarearbejdere producerer, og Storbritannien stod i 2015 for 12 pct. af den danske fødevareeksport. Flere analyser viser, at denne eksport vil falde drastisk, hvis det bliver et 'Hard Brexit' - altså et brud uden en aftale.

Det kan ikke undgås at koste arbejdspladser, og det er mine medlemmer, der bærer risikoen. Selvom den danske eksport uundgåeligt rammes af Brexit, også hvis en aftale kommer i stand, vil konsekvenserne med en aftale dog blive mere lempelige. Det er altså ikke kun kroner og ører, men hårdtarbejdende danskeres job, der kan blive redet, hvis aftalen holder.

Så det er enormt positivt, at det er lykkedes parterne at få skrevet en aftale ned, og selvom der er lang vej igen, er der taget et stort skridt i den rigtige retning. Vi venter dog med at strække armene i vejret og juble til en aftale er endelig vedtaget og nøjes for nu med at heppe på Theresa May i hendes kamp for at få aftalen igennem i det britiske parlament.