Nyhed

Gik forgæves til de gule

Det kan blive dyrt at prøve at spare penge på sin fagforening. Det opdagede delikatesseassistenten Sussi Hansen, da hun pludselig fik et problem, som hendes gule fagforening ikke kunne hjælpe med.

Det kan blive dyrt at prøve at spare penge på sin fagforening. Det opdagede Sussi Hansen, da hun pludselig fik et problem, som hendes gule fagforening ikke kunne hjælpe med.

Da delikatesseassistenten Sussi Hansens 13-årige søn bliver indlagt med mistanke om galdesten, ringer hun til sin chef og siger, hun er nødt til at holde fri.

Som dagene går, bliver Sussi dog klar over, at hun er nødt til at finde en løsning på, at hun ikke er på arbejde. Derfor ringer hun til sin gule fagforening for at få at vide, hvordan reglerne er. Men hos de gule er der ingen hjælp at hente.

- De spurgte bare, om jeg ikke havde mere ferie tilbage, som jeg kunne bruge på at holde fri. Jeg var træt og ked af det og slet ikke tilfreds med det svar. Kunne det være rigtigt, at jeg skulle bruge min ferie på at passe mit barn på sygehuset?, siger Sussi.

"Finanserne er ikke så store"

Sussi ringer derfor til Fødevareforbundet NNF og lægger kortene på bordet:

- Jeg fortalte dem, at jeg faktisk ikke var medlem, men gerne ville have deres hjælp. Hvis jeg lovede at melde mig ind igen, ville de så hjælpe mig?

Sussi havde faktisk været medlem af Fødevareforbundet NNF siden 1997, men i sommers skiftede hun til en gul fagforening på grund af økonomi.

- Jeg er enlig mor til to drenge, og finanserne er ikke så store. Derfor kiggede jeg på, hvor jeg kunne spare, og det kunne jeg ved at skifte fagforening. Det var ca. 400 kroner om måneden, og det er alligevel en tur i Aldi og fylde posen op, fortæller Sussi og understreger:

- Det havde ikke noget med Fødevareforbundet NNF at gøre. Jeg har været utrolig glad for at være medlem. De kan altid svare på spørgsmål, og hvis de ikke lige ved, hvad svaret er, undersøger de det og vender tilbage.

En uge med fuld løn

Fordi Sussi havde været medlem i så mange år, vil forbundet gerne hjælpe hende. Selv om Sussi ikke er dækket af en overenskomst, opdager faglig konsulent John Andersen, at der flere steder i hendes ansættelseskontrakt er henvisninger til produktionsoverenskomsten.

- Jeg spurgte arbejdsgiver, om han ville være med til, at Sussi var omfattet af overenskomsten på de sidste punkter i kontrakten også. Det gik han straks med til, fortæller John Andersen.

Ifølge produktionsoverenskomsten har man ret til en uge med fuld løn - dog max 130 kr. pr. time - når man er indlagt med et barn under 14 år. Sussis chef betalte derfor fuld løn i 7 af de dage, hun var indlagt.

- Det var fantastisk at få den hjælp og meget opløftende, at jeg ikke skulle bruge min ferie, siger Sussi, som opfordrer andre til at overveje det en ekstra gang, hvis de tænker på at skifte til en gul fagforening for at spare:

- Selvfølgelig er det mange penge, men man ved aldrig, hvilket problem man kan løbe ind i. Med den ringe hjælp jeg fik hos de gule, er de ca. 400 kroner givet godt ud, og havner jeg i en skidt situation igen, ved jeg, hvor jeg skal hente hjælp, siger Sussi.