Nyhed

Arla lukker mejeri med 160 ansatte

I andet halvår af 2019 nedlægges Arla Brabrand, der har 160 ansatte. Den lange tidshorisont og Arlas erfaringer med omplaceringer giver dog stor tro på, at de ansatte finder beskæftigelse andre steder.

I andet halvår af 2019 nedlægges Arla Brabrand, der har 160 ansatte. Den lange tidshorisont og Arlas erfaringer med omplaceringer giver dog stor tro på, at de ansatte finder beskæftigelse andre steder.

Arla Brabrand, der har cirka 160 ansatte, bliver nedlagt i andet halvår af 2019, har koncernen meddelt torsdag formiddag. Tillidsfolkene blev underrettet ved et ekstraordinær SU-møde kl. 9, og resten af medarbejderne fik nyheden ved et fælles møde kl. 10.

- Medarbejderne modtog nyheden stille og roligt, men det er klart, at der efterfølgende bliver snakket meget om, hvad der nu skal ske, siger tillidsmand René Pedersen.

Årsagen til lukningen er ifølge Arla, at der er for dårlige muligheder for at udvide produktionen på placeringen i det vestlige Aarhus. Arla Brabrand producerer yoghurt og andre syrnede mælkeprodukter - et marked i vækst - og hovedparten af produktionen flyttes til Slagelse Mejeri og Hobro Mejeri.

- Målet er at skabe nogle mejerier, der bliver eksperter på de enkelte produkter både omkring produktionen og udviklingen, fortæller Jakob Bernhard Knudsen.

Gode muligheder for anden beskæftigelse

Tillidsmand René Pedersen fortæller, at ledelsen gjorde meget ud af at understrege, at koncernen vil gøre en indsats for at hjælpe medarbejderne videre i beskæftigelse andre steder.  

Det er netop Fødevareforbundet NNF's erfaring, at Arla også er gode til at hjælpe medarbejderne videre. Det fortæller faglig konsulent på mejeriområdet Finn Ladegaard.

- På grund af deres størrelse har Arla gode forudsætninger for at få folk omplaceret. Der ligger flere andre driftssteder inden for kørselsafstand af arbejdspladsen, og Arla er sædvanligvis gode til at hjælpe folk videre både inden for koncernen og udenfor, siger han.

For de berørte medarbejdere er nyheden dog hård nyhed at sluge, og Fødevareforbundet NNF står klar til at bistå dem.

- Folk går forståelig nok lidt i chok over sådan en nyhed, fordi det giver en masse usikkerhed. Men vores erfaring er, at mange ender med at blive glade, når de kommer videre. Så vi skal fortælle dem, at der er lys for enden af tunnelen, og de skal vide, at de ikke står alene, siger han.

Lang tidshorisont god for medarbejderne

Der bliver nu nedsat en forhandlingsgruppe bestående af tillidsfolkene på virksomheden, repræsentanter for medarbejdernes fagforeninger samt repræsentanter for Arlas ledelse. Gruppen mødes første gang i næste uge og skal sammen finde ud af, hvordan man hjælper medarbejderne videre bedst muligt.

At der er cirka halvandet år til nedlæggelsen af mejeriet er en fordel, fortæller Finn Ladegaard.

- Det betyder jo, at de ansatte har mulighed for at slå til, hvis der skulle dukke noget andet arbejde op. Og der plejer Arla også at være ret gode til at give slip på medarbejderne i den slags situationer, også selvom det kan betyde, at de må hyre andre ind midlertidigt, siger han.