Nyhed

A-kasse: På ferie som ledig

1. maj starter et nyt ferieår. Der er mange ting du skal være opmærksom på, når du holder ferie som ledig.

1. maj begynder et nyt ferieår. Som ledig kan det være svært at finde hoved og hale i feriereglerne. Juridisk konsulent i Fødevareforbundet NNF's a-kasse Marie Beck Jensen forklarer, hvordan du skal navigere for at få dine penge udbetalt og overholde reglerne.

Egen optjent ferie fra arbejdsgiver

Hvis du har arbejdet hos en arbejdsgiver i 2016, har du optjent betalt ferie til afholdelse i ferieåret 1. maj 2017-30. april 2018. Hvis du har været ansat hele 2016, har du optjent ret til 5 ugers betalt ferie.

Hvis du er time, uge eller 14-dages lønnet, eller hvis du er ophørt i en ansættelse som månedslønnet i 2016, har du optjent ret til ferie med feriegodtgørelse. Du skal søge om udbetaling af din feriegodtgørelse på Borger.dk.

Giv besked om din ferie, hvis du er ledig eller efterlønsmodtager

Du skal holde din ferie på de dage, dine feriepenge er udbetalt for. Hvis du er ledig, skal du huske at oplyse din ferie til a-kassen og til jobcenteret mindst 14 dage, før ferien afholdes. Hvis du ikke meddeler din ferie rettidigt, kan det få konsekvenser for din ret til ydelser. 

Hvis du er efterlønsmodtager, skal du oplyse a-kassen om, at du har modtaget feriepenge, da feriepengene skal modregnes i din efterløn, uanset om du har holdt ferien eller ej.

Feriedagpenge optjent fra a-kassen

Hvis du har modtaget ydelser fra a-kassen eller syge-/barselsdagpenge i 2016, har du optjent feriedagpenge til afholdelse af ferie i ferieåret 1. maj 2017-30. april 2018.

Du optjener ikke feriedagpenge på baggrund af efterlønsydelse.

Før du kan få dine feriedagpenge udbetalt, er det en betingelse, at du har afholdt din egen optjente ferie, hvis du har optjent ferie hos en arbejdsgiver i 2016.

Du skal opfylde en række andre betingelser for at få dine feriedagpenge udbetalt, og i modsætning til egen optjent ferie fra en arbejdsgiver, kan du ikke overføre dine feriedagpenge til et nyt ferieår.

Hvis du ikke har søgt dine feriedagpenge senest den 31. maj 2018, bortfalder dine optjente feriedagpenge.

Udbetaling af feriedagpenge

Hvis du har optjent ret til feriedagpenge til ferieåret 1. maj 2017-30. april 2018, vil du i starten af april modtage et brev i din e-Boks, som indeholder oplysninger om, hvor mange dage, du har optjent.

Du skal søge digitalt på Tast Selv a-kassen på nnf.dk/a-kasse. Log ind på Tast Selv a-kassen med din NemId og find din ferieansøgning i menuen "Ferie". Dit ferieregnskab kan du se under menupunktet "Mine data", hvor vi har registreret antal dage med optjent og afholdt feriedagpenge.