Nyhed

Wehlast: Regeringens pensionsudspil er hul i hovedet

Regeringsudspillet til en ny pensionsreform peger på alle måder i den forkerte retning, mener Fødevareforbundet NNF, der frygter en øget ulighed
Slagteri slagteriarbejder industri
Slagteri slagteriarbejder industri

Regeringsudspillet til en ny pensionsreform peger på alle måder i den forkerte retning, mener Fødevareforbundet NNF, der frygter en øget ulighed

Fødevareforbundet NNF har sammen med store dele af fagbevægelsen kæmpet bravt mod den fremrykning af en højere pensionsalder, der lå i Venstre-regeringens 2025-plan.

Lars Løkke Rasmussen valgte aflyse fremrykningen tidligere på ugen, da det var tydeligt for enhver, at han ikke ville kunne samle et flertal for forslaget i Folketinget, i og med at både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har afvist at ville fremrykke en højere pensionsalder.

Men afløseren; nemlig gårsdagens udspil, er ikke stort mere spiseligt, mener forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast:

- Det er som om, at regeringen nægter at forstå, at der er lønmodtagergrupper, der simpelthen ikke kan være længere tid på arbejdsmarkedet. De holder fast i en vanvittig idé om, at hvis man bare belønner folk med lidt ekstra penge, så kan de lige pludselig klare flere år på arbejdsmarkedet. Men vores medlemmers skuldre, rygge og andre led, holder ikke pludselig op med at gøre ondt, fordi der kommer lidt ekstra i pensionsposen. Helt grundlæggende har vores medlemmer behov for ordninger, der giver dem mulighed for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, når de ikke kan mere. Ikke ordninger, der skal få dem til at blive længere. 

Den ulige gulerod

Regeringsudspillet opererer med forskellige gulerødder, der skal give folk lyst til at tage en tørn mere på arbejdsmarkedet. Men det er blot med at øge den allerede stigende ulighed i samfundet:

- Folk må allerede arbejde lige så længe, de vil allerede i dag. Det mener jeg er fint, men det ærgrer mig, at regeringen igen lægger op til at belønne dem, der i forvejen har det stærkeste udgangspunkt. Når vores medlemmer stopper på arbejdsmarkedet, så er det fordi de ikke kan mere. Det er ikke for at spille golf eller tage på jordomrejse. Det er hul i hovedet, at de går glip af de økonomiske gulerødder, og må se deres venner med knap så fysiske krævende jobs, inkassere den ene skattefrie præmie efter den anden, mener Ole Wehlast.

Fødevareforbundet NNF kørte tidligere på året en kampagne under sloganet: Os, der knokler for Danmark har krav på en retfærdig tilbagetrækning. Fødevareforbundet NNF mener nemlig grundlæggende, at det er urimeligt, at lønmodtagere, der kommer tidligt på arbejdsmarkedet og har fysiskkrævende jobs, skal blive på arbejdsmarkedet til de er helt nedslidte, mens andre lønmodtagergrupper kan se frem til et aktivt otium.

Derfor ønsker Fødevareforbundet NNF et pensionssystem, der giver mulighed for differentieret tilbagetrækning, og som ikke kun forholder sig til alderen på fødselsattesten.