Nyhed

Rigtig god 1. maj til jer alle

Forbundsformand Ole Wehlast ønsker alle en god 1. maj. Her kan du læse den tale han holder på arbejdernes internationale kampdag.

Jeg ønsker alle en god 1. maj. Her kan du læse den tale jeg holder her på arbejdernes internationale kampdag.

Tak for invitationen til at sige et par ord 1. maj.

Jeg har efterhånden været med til mange 1. maj-møder. Nogle gange har det været i rigtig gode tider. Andre gange har vi stået overfor rigtig store problemer - eller udfordringer, som det jo hedder nu.

Nogle gange er situationen sådan, at det er den festlige side af 1. maj, vi kan lægge vægt på - og andre gange er 1. maj en god anledning til at ruste os til kamp.

Hvad er det så i år?

Lad mig springe lige ud i det.

Vores overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked er netop afsluttet, og LO medlemmerne har med et flertal stemt ja til mæglingsforslaget.

Mit forbund anbefalede et nej. På det største af vores områder, nemlig slagterierne, stemte 85 procent - og af dem stemte 98 procent nej.

I alt havde vi i vores forbund en stemmedeltagelse på 75 procent med en nej-andel på 87 procent.

Alligevel er mine medlemmer omfattet af mæglingsforslaget, og på trods af den massive modstand, er det det, der efterfølgende bliver overenskomsten. Er der noget at sige til, at slagteriarbejderne bliver frustrerede, og at de synes, at systemet ikke tager dem alvorligt?

Man kan spørge sig selv, om det er et udtryk for, at den danske model for indgåelse af overenskomster har spillet fallit.

Det mener jeg langt fra, at det er. Den store deltagelse i afstemningen viser, at der er stor interesse for det faglige arbejde.

Men når et resultat, der så massivt, er nedstemt på grund af sammenkædningen med alle de andre overenskomster alligevel træder i kraft, så viser det, at der skal arbejdes videre med at tilpasse modellen.

Jeg har ikke her og nu en løsning, men jeg ved, at der skal ske ændringer. Mine medlemmer vil simpelthen ikke igen stå i en situation, hvor deres indflydelse på egne forhold forsvinder i den store grå masse, som mæglingsforslaget er.

Den allerstørste årsag til det massive nej var, at vores arbejdsgivermodpart på intet tidspunkt indgik i reelle forhandlinger og at de hele forløbet igennem stillede krav, der var så rabiate, at enhver kunne se, at de var fuldstændig uacceptable for os.

Det er en opførsel, som er dybt kritisabel.

Den danske model på arbejdsmarkedet har givet hele samfundet fantastiske gevinster. Men det er en skrøbelig konstruktion, der forudsætter en konstruktiv tankegang for både arbejdsgivere og arbejdstagere.

Ansvaret for at få den danske model til at fungere er ikke kun fagbevægelsens. Det er et fælles ansvar. Hvis enkelte arbejdsgivere ikke ønsker at løfte dette ansvar, så bryder den danske model sammen.

Så herfra skal der i dag lyde en klar opfordring til arbejdsgiverne:
Tag jer nu sammen. Stop nu med den golde demonstrationspolitik og kom til forhandlinger med en konstruktiv tilgang, der respekterer modpartens berettigede ønsker.

Det er ødelæggende for det danske arbejdsmarked, hvis nogen tror, at den danske model kan fungere, når den ene part kører på frihjul. Vis dog ansvarlighed.

De sidste mange år har vi holdt 1.maj i skyggen af den økonomiske krise. Meget tyder på, at krisen er ved at være overstået, og at vi nærmer os mere normale tilstande. Men det gør vi alligevel ikke.

For jeg tror ikke på, at der længere er noget, der hedder normale tilstande. Verden er under konstant forandring - og at tro, at der nu kommer en periode, hvor der intet sker, er naivt.

Det eneste der er sikkert er, at fremtiden bliver meget forskellig fra fortiden og fra nutiden. Det stiller store krav til os som arbejderbevægelse.

Hvordan bevarer vi vores vision for et samfund med lige muligheder for alle og hvor alle har et godt liv, når de rammer, vi arbejder indenfor, ændrer sig voldsomt?

Hvordan bevarer vi fagbevægelsen og arbejderbevægelsen som samfundets ledende kraft, når verden hele tiden forandrer sig?

Og hvordan sikrer vi fortsat tilslutning til vores bevægelse, når andre står på spring for at forudsige vores død?

Det gør vi ved at høre på medlemmerne og inddrage deres holdninger og meninger i vores daglige arbejde.

Vi skal høre, hvad det er medlemmerne ønsker, og hvad det er for bekymringer, de har. Vi skal ikke være et forsikringsselskab, der træder til, når der er problemer. Vi skal være en bevægelse, der ikke kun består af professionelle ansatte.

Vi skal være en bevægelse, hvor medlemmerne er i centrum og ikke bare er kunder, men en aktiv del af vores indsats.

Bevægelsen skal tilbage til medlemmerne.

Hvad er det så, der optager mine medlemmer mest lige nu?

Der er ingen tvivl om, at de er voldsomt bekymrede over, at de skal blive endnu længere på arbejdsmarkedet.

Når jeg taler med mine medlemmer om det, så siger de til mig:
"ja, men Ole jeg kan simpelthen ikke arbejde længere. Allerede nu skal jeg tage smertestillende piller for at klare mit arbejde, og jeg kan simpelthen ikke blive ved på arbejdsmarkedet".

Vi har dokumenteret, at vores medlemmer lever i kortere tid som pensionister end andre. Når levealderen stiger, så stiger den mindre for rigtig mange af dem, der tager det hårde slid, hvad enten det er SOSU'er eller slagteren. Til gengæld stiger levealderen mere end gennemsnittet hos de bedst stillede dele af befolkningen.

Det er en himmelråbende uretfærdighed, at dem med det hårde fysiske arbejde, skal forlade arbejdsmarkedet senere, fordi andre lever længere.

Det er en himmelråbende uretfærdighed, at mange må afstå fra at kunne lege med deres børnebørn, fordi de simpelthen er så nedslidte, når de går på pension, at de simpelthen ikke fysisk kan klare det.

Det er en himmelråbende uretfærdighed, at mennesker, der arbejdet hårdt i mange år, skal arbejde endnu længere for at skabe råderum for skattelettelser til de rige og for at skabe råderum for, at luksusbiler bliver billigere.

Det er det, der optager mine medlemmer. Jeg er sikker på, at den bekymring, mine medlemmer har, deles af mange andre, der er samfundets kernetropper, der har det hårde arbejde.

Vi skal kæmpe imod den uretfærdighed, som forhøjelsen af pensionsalderen er et udtryk for.

Vi skal ikke længere finde os i, at politikerne under dække af den såkaldt nødvendige politik pålægger de svage i samfundet yderligere byrder.

Til de politikere, der siger, at man sagtens kan hæve pensionsalderen yderligere, vil jeg sige:

Kom ud på vores virksomheder. Kom ud og stå på slagtelinjen i Brørup bare en enkelt dag. Så er jeg sikker på, at de vil få større forståelse for, hvad det er, almindelige mennesker er udsat for dag efter dag. Så er jeg overbevist om, at de ikke længere vil være så skråsikre i deres krav om forhøjelse af pensionsalderen for alle.

Der findes ikke "den nødvendige politik". Der findes en kamp for en retfærdig fordeling, som vi i disse år er ved at tabe.

Uligheden vokser, og vi er efterhånden der, hvor de fattiges ønske om rimelige vilkår kaldes grådighed og griskhed, mens de riges krav om skattelettelser kaldes den nødvendige politik for at skabe vækst.

Det skal vi bare ikke finde os i.

Vi skal vinde kampen om et retfærdigt samfund.

Det er jo ikke, fordi jeg er imod vækst.

Jeg er ikke imod, at vi i samfundet bliver mere velstående. Derfor gør vi i mit forbund meget ud af at sikre gode vilkår for erhvervslivet og selvfølgelig med fokus på fødevareproduktion. Vækst er en forudsætning for velfærd, og bæredygtig vækst er en forudsætning for, at vi kan løse miljø- og klimaproblemer.

Så jeg er ikke imod vækst.

Men jeg er imod en vækst, hvor frugterne af alles arbejde kun kommer nogle få til gode. Væksten skal bruges til at skabe et mere retfærdigt samfund og ikke til at skabe yderligere ulighed.

Væksten og de nye teknologiske muligheder skal bruges til at løse de problemer, vores samfund står overfor.

Når mine medlemmer bliver nedslidte, så er det jo, fordi arbejdsmiljøet på fødevarefabrikkerne er hårdt.

Det er ikke en naturlov, at det skal være sådan.

Det er let for virksomhederne at lade være med at gøre noget, hvis ikke vi hele tiden presser på. Vi har på mange måder et godt samarbejde med virksomhederne, og de vil da også gerne gøre noget for arbejdsmiljøet, især hvis de kan gøre det uden, at det koster dem penge.

Men vi skal presse på.

Vi skal have den styrke, der gør det muligt at få virksomhederne til at tage vores problemer alvorligt.

Vi skal have den styrke, der kan tvinge samfundet til at tage arbejdsmiljøet alvorligt

Vi skal have den styrke, der kan sikre uddannelse til dem, der ikke fra starten nåede at springe på uddannelsesvognen.

Kammerater.

Jeg startede med at sige, at 1. maj både er en festdag og en kampdag. Jeg har talt om de kampe, vi stadig skal kæmpe.

Selvom vi stadig har kampe, der skal kæmpes, skal vi ikke glemme at feste. Vi har problemer og udfordringer, men vi har som bevægelse et stort ansvar for at have skabt et land, som vi kan være stolte af.

Glem ikke at fejre de resultater. vi har opnået.

God 1. maj.

Bemærk det talte ord gælder.