Nyhed

Fødevareforbundet NNF: Danske slagtesvin skal gi’ danske job

Hvis vi skal kæmpe for, at svineproduktion skal have en fremtrædende plads i Danmark, så skal svineproducenterne øge deres produktion af slagtesvin nu. Uden arbejdspladser, ingen opbakning til svineproduktion, lyder det fra Fødevareforbundet NNF’s hovedbestyrelse.
GENREBILLEDE Grise i stald
GENREBILLEDE Grise i stald

Hvis vi skal kæmpe for, at svineproduktion skal have en fremtrædende plads i Danmark, så skal svineproducenterne øge deres produktion af slagtesvin nu. Uden arbejdspladser, ingen opbakning til svineproduktion, lyder det fra Fødevareforbundet NNF's hovedbestyrelse.

Fødevareforbundet NNF's hovedbestyrelse har på sit møde den 17. maj diskuteret den alvorlige situation, den danske produktion af slagtesvin befinder sig.

På baggrund af diskussionen har hovedbestyrelsen vedtaget en udtalelse, der i skarpe vendinger opfordrer de danske svineproducenter til at få produktionen af slagtesvin op i omdrejninger:

Udtalelse

7.000 dygtige slagteriarbejdere og deres familier er helt afhængige af, at der hver dag bliver leveret slagtesvin til de danske slagterier. Når antallet af slagtesvin falder, er deres job i fare. Det skaber bekymring hos dem, men også hos os som deres fagforening, og det burde også bekymre alle andre. For den danske slagteribranche tjener gode penge hjem til det danske velfærdssamfund.  

Dansk slagtesvineproduktion er en af de mest miljø- og klimavenlige i verden. Vores slagterier er ressourceeffektive, og produktionen på slagterierne sker under ordnede arbejdsforhold, der både sikrer en høj effektivitet, men også en høj fødevaresikkerhed.

Det er derfor ren galimatias, at den danske slagtesvineproduktion tilsyneladende er under udfasning.

Vi kan ikke længere bare kaste bolden over til politikerne. I samarbejde med branchen er der politisk gjort meget for at forbedre rammevilkårene for slagtesvineproduktionen. Bare tænk på etableringen af Dansk Landbrugskapital, landbrugspakken, tilskud til bygning af miljøvenlige stalde og udfasningen af PSO afgiften.

Alt er lagt til rette for at produktionen af slagtesvin skal stige.

Senest har vi endda set slagterierne indføre forskellige former for økonomisk belønning til svineproducenterne. Men hvis det bare fører til, at de samme slagtesvin bliver flyttet fra det ene slagteri til det andet, så har det indlysende nok ingen betydning for den samlede beskæftigelse. Vi har brug for flere slagtesvin, der kommer alle slagteriarbejdere til gavn, uanset hvilket slagteri, de står på.

Vi har stået skulder ved skulder med slagterikoncerner og landmænd for at bane vejen for flere slagtesvin. Men vi kan ikke blive stående og tage kampen, hvis den ikke gavner vores medlemmer. Vi skal se en stigning i antallet af slagtesvin, og det skal gå stærkt.

Opbakningen til en stærk svineproduktion i Danmark falmer hurtigt - både hos os i Fødevareforbundet NNF og i befolkningen - når der ikke følger arbejdspladser i halen af de mange initiativer.

Danske svin skal give danske arbejdspladser.

Vi opfordrer derfor svineproducenterne til at tage teten, og gøre hvad der skal til for at vende udviklingen: Lav flere slagtesvin nu.