Foto af Lisette og Paulina er klar til at sidde med ved bordet i fremtiden, når der skal forhandles.
Nyhed

Nyt liv til fagforeningen

To unge kvinder er seneste skud på stammen i Fødevareforbundet NNF’s ambition om at inddrage nogle flere unge talenter, der kan sikre fagforeningens fremtid, når generationsskiftet en dag kommer.

Det er et friskt pust, der træder ind ad døren i Fødevareforbundet NNF's lokaler i Horsens, da Lisette Riis Hansen på 29 år og Paulina Vinther på 26 år kommer ind. Begge er de tarmrensere på Danish Crown i Horsens, og begge er de fagligt aktive. Lige hvad der er brug for i dag, hvor interessen for faglig aktivitet ikke er øverst på mange af de unges dagsorden. De to unge kvinder blev begge nysgerrige, da tillidsmanden prikkede lidt til dem og spurgte, om ikke det var noget for dem at komme med i et introprogram for unge.

- Jeg tænkte umiddelbart, hvorfor ikke prøve at få lidt mere at vide om, hvad fagforeningen egentlig står for. Det var ikke meget, jeg vidste, da jeg begyndte på slagteriet, og jeg syntes faktisk, at det var meget interessant at få lidt mere viden om det, fortæller Lisette.

Studiekreds og rejser

Paulinas historie er den samme, og hun deltog også i introprogrammet, og herefter var de begge heldige at blive inviteret med på en tur til Bruxelles med LO (fagforeningerne på tværs), hvor de også kom i en studiekreds med fagligt aktive medlemmer under LO som forberedelse til turen.

Hun syntes, det var spændende at se, hvordan det foregår dernede, og hvordan Danmark passer ind der. På vejen derned var de forbi Tyskland og se på arbejdsforholdene.

- Det er nærmest en slags skræmmemodel, og der er ikke så mange unge, der ved noget særligt om fagforeningen, og så er det svært at tage stilling. Jeg ved, at der snakkes om at tilbyde introkurser til flere medlemmer, og jeg synes, alle burde takke ja, hvis de får tilbuddet. Ikke fordi at de vil være fagligt aktive, men for at lære om fagforeningen, den danske model, og hvordan systemet hænger sammen, siger Paulina som gerne deler sin nye viden fremover.

Vigtigt med aktivitet i fremtiden

Den faglige aktivitet fortsætter også i fremtiden for Lisette, der allerede i dag taler om faglige emner med en masse af kollegerne på slagteriet, og mange er nysgerrige og vil gerne høre om, hvad det er, de laver på kurset, siger hun.

Det er lige præcis pointen med arbejdet, siger Flemming Hansen, formand for Fødevareforbundet NNF Østjylland:

- Det er en anerkendelse af den fremadrettede udfordring, vi har i det faglige arbejde. Det er derfor, vi gør en indsats, med introkurserne og undervisningen i den danske model. Så er det jo dejligt, at vi har fået nogen, som synes, at det er interessant. Det gør, at vi vil styrke indsatsen fremover og forsøge at fastholde dem, der viser interesse.

Læs mere:

Artiklen er fra Substans Østjylland, nr. 2 2017. Læs hele Substans her.