Nyhed

Vinteren kommer: Undgå dyre skader i sommer- og kolonihavehuset

Husk for så vidt muligt at sikre dit sommer- eller kolonihavehus mod vinterskader, inden kulden for alvor rammer

Husk for så vidt muligt at sikre dit sommer- eller kolonihavehus mod vinterskader, inden kulden for alvor rammer

Den første december er vi officielt gået ind i vintermånederne, og vinteren betyder for de fleste mennesker mindre aktivitet i sommer- og kolonihavehusene. Vintervejret kan desværre udrette store skader på det tomme fritidshus, og det er ikke altid, at forsikringen dækker, fortæller Lise Agerly fra Alka forsikring. Hun opfordrer derfor alle til at sikre deres sommer- eller kolonihavehus bedst muligt vinteren over.

- Er du grundig i dit tjek, kan du selv forebygge de mest almindelige vinterskader på det tomme hus, siger hun.

Hvis det for eksempel sker frostskader på vandrør i rum, der ikke er tilstrækkeligt opvarmede, er det ikke sikkert, at forsikringen dækker. Så der kan være mange penge at spare, hvis man sikrer huset ordenligt.

Sådan kommer du vinterens skader i forkøbet:

  1. Gå taget igennem. Kig efter huller, slem slitage og løse tagsten, så der ikke trænger vand og fygesne ind.
  2. Rens tagrenderne. Hvis de er fyldt med snavs og blade, kan nedløbsrørene hurtigt blive tilstoppet og løbe over i månederne, du er væk.
  3. Vedligehold facaderne. Mange sommer- og kolonihavehuse er af træ, og træværket har godt af en overfladebehandling eller ekstra vedligeholdelse, så det er tæt. Kig ekstra grundigt på de nederste 15-20 cm, da fugtpåvirkningen er størst her.
  4. Gennemgå haven. Læg havemøbler og -redskaber væk og kig efter træer i nærheden af huset, som er helt eller delvist døde og derfor kan risikere at vælte ind i huset under en vinterstorm.
  5. Luk for vandet. Luk på hovedhanen og sørg for at tømme rør, anlæg og cisterner for vand, så du ikke skal bekymre dig om sprængninger. Skal du bruge huset i løbet af vinteren, og du derfor ikke vil lukke helt for vandet, skal du i stedet sikre, at huset er tilstrækkeligt varmt hele tiden.
  6. Luk fugten ud. Du kan eventuelt stille en fugtfjerner i huset, men ellers handler det om at sørge for ventilation via luftventiler eller riste og at lade dørene inde i huset stå åbne, så ingen rum bliver for fugtige.
  7. Installer en varmepumpe. Hvis du vil være helt sikker på at undgå frostsprængninger, fugt og mug, kan du installere en varmepumpe, som er en billig måde at sikre en minimumstemperatur i sommer- og kolonihavehuset.

Kilde: Alka Forsikring