Foto af Mohamed Ibrahim er efterhånden helt med på den danske humor, fortæller kollegerne.
Nyhed

Kollegerne er uforstående: Hvorfor skal Mohamed forlade Danmark?

Den 21-årige slagteriarbejder Mohamed Ibrahim er en afholdt kollega på Tican-slagteriet i Thisted, men nu smides han ud af landet.

Den 21-årige slagteriarbejder Mohamed Ibrahim er en vellidt kollega på Tican-slagteriet i Thisted. Han passer sit arbejde, betaler sin skat og deltager aktivt i lokalsamfundet. Men nu skal han rejse hjem til Somalia, siger myndighederne.

- Det er ubegribeligt, at man ikke kan bruge sådan en mand i Danmark. Det kan jeg ikke forstå.

Anni Vestergaard ryster let på hovedet, mens hun udtaler ordene. Hun er slagteriarbejder på Tican i Thisted, og manden hun snakker om er en afholdt kollega, Mohamed Ibrahim. Anni Vestergaard er ligesom flere andre medarbejdere på slagteriet frustreret, fordi Mohamed har fået at vide af myndighederne, at han skal forlade landet.

Se video: Kollegerne vil beholde Mohamed

Mohamed Ibrahim kom til Danmark som flygtning fra Somalia i 2013, og han fik året efter en opholdstilladelse, der skulle gælde til 2019 - troede han. For den 13. december i år fik han et brev fra Udlændingestyrelsen, der meddelte, at opholdstilladelsen nu er inddraget, og at Mohamed skal forlade Danmark inden den 13. januar. Udlændingestyrelsen vurderer, at Somalia er sikkert nok for Mohamed at vende hjem til. Det er Mohamed dog ikke enig i.

- Der er problemer med krig og sult i Somalia, det er derfor, jeg kom til Danmark. Situationen bliver hele tiden bedre, men det er ikke godt nok endnu, siger han.

Han har i halvandet år arbejdet på slagteriet i Thisted, og han er medlem af Fødevareforbundet NNF. Både kolleger og ledelse er glade for ham, og mange er ligesom Anni Vestergaard uforstående over for, at Mohamed ikke kan få lov at blive.

- Han er en ualmindelig rar fyr. Sprudlende og glad. Og han er meget integreret i vores samfund, siger Anni Vestergaard.

Familien i Tyskland

Mohamed Ibrahim bor alene i sin lejlighed, men har også han en kone samt en datter på halvandet år. Konen er fra Etiopien, og Mohamed mødte hende i flygtningelejren i Danmark. De blev gift på rådhuset i Thisted og fik datteren Riim. Men mens Mohamed fik opholdstilladelse, fik konen afslag og besked på at forlade Danmark og lade datteren blive hos Mohamed.

- Hvad er det for en lov, der adskiller mor og datter? spørger Mohamed.

I stedet for at rejse hjem til Etiopien rejste Mohameds kone til Tyskland med parrets datter for at forsøge at få opholdstilladelse der. Så nu bor den lille familie adskilt.

Mohamed vil klage over afgørelsen om sin egen hjemsendelse. Han håber inderligt, han kan få lov at blive i Danmark, og på sigt håber han også, at han også kan få sin kone og barn til Thisted igen. Men lige nu er familiens fremtid mere end usikker.

Aktiv i lokalsamfundet

Mohameds lejlighed ligger i Hundborg ca. 16 km fra Thisted, hvor han også spiller fodbold i sin fritid. På fodboldholdet sætter man ligeledes utrolig stor pris på ham, fortæller træneren Kim Christensen, der også er en af kollegerne fra slagteriet.

- Han er skøn. Han er altid i godt humør. Han giver den gas og går til den. Han er bare fantastisk, siger Kim Christensen.

En historie, der går igen, når man snakker med venner og kolleger til Mohamed, handler om, hvordan han plejede at komme til og fra arbejde. Kim Christensen fortæller, hvordan han en dag i sin bil kørte forbi en mand, der kom cyklende i vejsiden mellem Thisted og Hundborg på en flad pigecykel. Det viste sig at være Mohamed, der ikke havde andre transportmuligheder til og fra arbejde.

- I stedet for at melde sig syg eller finde på en undskyldning, så cykler han de mange kilometer frem og tilbage på en halvflad pigecykel i regnvejr. Han yder, siger Kim Christensen.

I dag kører Mohamed som oftest med kolleger til og fra arbejde. Og mens klagen over hjemsendelsen behandles, arbejder han ufortrødent videre på slagteriet.