Foto af Foto: Rune Evensen
Nyhed

Godt råd fra fagforeningen sikrede Erik 16.000 kr.

Det er bedre at spørge en gang for meget end en gang for lidt. Det er den lære, Erik Jonassen har taget med sig, efter han sammen med Fødevareforbundet NNF sikrede sig 16.000 kroner mere i feriepenge, som han ellers havde opgivet.

Det er bedre at spørge en gang for meget end en gang for lidt. Det er den lære, Erik Jonassen har taget med sig, efter han sammen med Fødevareforbundet NNF sikrede sig 16.000 kroner mere i feriepenge, som han ellers havde opgivet.

I januar 2016 kom Erik Jonassen til skade med skulderen under sit arbejde på et slagteri. Skaden gjorde ham ude af stand til at passe sit job som opskærer, og han blev sygemeldt i en længere periode indtil virksomheden afskedigede ham i februar 2017.

Der var ikke noget at stille op mod afskedigelsen, som fulgte reglerne, og Erik Jonassen var sikker på, at det lange sygdomsforløb ligeledes ville gå ud over de feriepenge, han ellers ville have optjent i 2016.

- Jeg troede bare, at de feriepenge røg, siger Erik Jonassen.

Nye regler sikrer feriepengene

Var ulykken sket nogle år tidligere, ville Erik Jonassen have haft ret i, at der ikke ville være feriepenge at hente fra arbejdsgiveren.

Men ved en henvendelse til Fødevareforbundet NNF fik han at vide, at ferieloven var blevet ændret pr. 1. januar 2015. De nye regler betyder, at det er arbejdsgiverene der skal indbetale feriepenge til en sygdomsramt medarbejder, også selvom virksomheden ikke udbetaler løn, fordi medarbejderen f.eks. får sygedagpenge.

Med de nye oplysninger henvendte Erik Jonassen sig til sin tidligere arbejdsplads for at få sine feriepenge, da det blev tid til at holde sommerferie i juli i år. Det skulle dog ikke gå så nemt som håbet.

- De sagde, at det kendte de ikke noget til, fortæller han.

Arbejdsgiverne ikke altid opmærksomme

Der fulgte et forløb på nogle måneder, hvor Erik Jonassen fik hjælp af Fødevareforbundet NNF, som til sidst tog fat i arbejdsgiverforeningen Danske Slagtermestre, der regelændringen over for virksomheden.

- Så gav de sig med det samme, og hele beløbet blev afregnet, siger Erik Jonassen. 

De i alt 19 feriedage fra 2016, der ikke var afregnet, svarede til et samlet beløb på 16.000 kr. efter skat. Erik Jonassen har derfor et godt råd til andre, der er i tvivl om, hvad de har ret til:

- Jeg kan kun sige, at man skal bruge sin fagforening. Jeg her været glad for den hjælp, jeg har fået.

Ifølge konsulent i Fødevareforbundet NNF Anette S. Larsen er problemstillingen ikke unormal.

- Vi har desværre oplevet, at arbejdsgiverne ikke har været opmærksomme på denne her ændring i ferieloven, som betyder rigtig meget for medarbejderne, siger hun.

Erik Jonassen fik efter afskedigelsen fra slagteriet arbejde i en anden branche.