Nyhed

Tobakslukning i Nykøbing: En meget, meget negativ overraskelse

Tobakgigantens varslede lukning af fabrik i Nykøbing Falster kommer helt uventet og uforståeligt, siger afdelingsformand Henrik Tonnesen fra Fødevareforbundet NNF Sjælland & Øerne

At godt 100 arbejdspladser på Scandinavian Tobacco Group nu er indstillet til lukning på fabrikken i Nykøbing Falster kommer helt uventet efter, at der ellers er brugt mange penge på at beholde arbejdspladser på fabrikken

Sådan lyder den umiddelbare kommentar fra en chokeret Henrik Tonnesen, afdelingsformand fra medarbejdernes fagforbund, Fødevareforbundet NNF.

- Jeg er meget, meget negativt overrasket og ked af det. Vi troede fabrikken overlevede eftersom Scandinavian Tobacco Group sidste år investerede i fabrikken ved at installere nye maskiner i forbindelse med det nye tobaksdirektiv, siger han.

Han forstår ikke logikken, når virksomheden melder ud, at man nu fremrykker en investeringsplan et år frem, når man ellers det seneste år har lavet en større nedskæringsrunde på samme fabrik og tillige investeret i nye maskiner på stedet.

- Hvordan kan man have en direktion, som tilsidesætter almindelig sund fornuft og lukker en fabrik, hvor man dels har investeret for nylig og dels har medarbejdere ansat, som er opsagt fra sidste nedskæringsrunde, men stadig arbejder der, spørger han undrende.

Svære jobudsigter for ufaglærte

De berørte medarbejdere bor i et område, hvor ledigheden i forvejen er blandt de højeste i landet. Således havde Guldborgsund kommune i juli 2016 med en ledighed på 4,1 % den 19. højeste ledighed ud af landets 98 kommuner.

Henrik Tonnesen kalder da også den forestående opgave for svær, men siger samtidig, at Fødevareforbundet NNF med mange medlemmer indenfor slagteribranchen har meget erfaring med at hjælpe folk videre til et nyt job efter en massefyring. Således står fagforeningen klar med hjælp til hver enkelt medarbejder.

- Vi har håndholdt hjælp lige nu, og tager en dag ad gangen for det enkelte medlem. Vi står klar til at hjælpe og rådgive den enkelte, siger han.

Mange ufaglærte rammes

I en meddelelse fra Scandinavian Tobacco Group til det europæiske samarbejdsudvalg oplyses det, at lukningen blandt andet sker som en konsekvens af, at efterspørgslen efter maskinrullede cigarer daler - i år er den faldet med 10 procent. Ligesom fabrikken i Nykøbing lukkes også fabrikken i belgiske Wuustwezel, hvorefter de to produktioner flyttes til Holland og Den Dominikanske Republik.

En af udfordringerne ved lukningen i Nykøbing er, at arbejdspladsen har mange ufaglærte medarbejdere, som har været der i en årrække.

- Jeg mødte for eksempel en 48-årig medarbejder sidste år, der havde været der i 28 år. Det hun kan, det er at lave cigarer og betjene de her specielle maskiner, som nu forsvinder. Hun skal nu starte forfra. Vi ved godt, hvad det er for et arbejdsmarked. Det er rigtigt svært. Hun skal til at finde et job et helt andet sted og konkurrere med mange andre ledige i området. Det er fortvivlende på vegne af de her ufaglærte medarbejdere, siger Henrik Tonnesen.

Han er dog tilfreds med tobaksvirksomhedens udmelding om, at de vil behandle medarbejderne ordentligt i den kommende proces, hvor der indledes forhandlinger om lukning af arbejdspladen på tirsdag.

- Det betyder for os, at der bliver sat en ordentlig pose penge af til fornuftige fratrædelsesordninger. Men selvfølgelig også til opkvalificering, så virksomheden tager et ansvar for, at deres medarbejdere, som har tjent dem loyalt i mange år, får den uddannelse og opkvalificering, der skal til, så de bliver hjulpet videre til næste job, siger han.

Han pointerer også, at der skal tages særlige hensyn til de medarbejdere, som har efterløn og pension i sigte indenfor en kortere årrække.

- Her er det vigtigt, at der kommer nogle tilfredsstillende aftrædelsesordninger målrettet dem, siger han.

Klar med hjælpen

På den lange bane står Fødevareforbundet NNF, både lokalt og centralt fra forbundets beredskabsgruppe, også klar med råd og vejledning til de berørte medarbejdere i deres jagt for at finde et nyt job eller starte med en ny uddannelse.   

- Der er jo flere typer af medarbejdere. Der vil være nogle, som har så meget overskud, at de går ud og finder nyt job eller siger, at det var lige det spark, der fik dem til at gå i gang med en ny uddannelse. Så har vi dem, som kommer ned og melder sig arbejdsløse. Vi kender desværre situationen og opgaven alt for godt, og den skal løses til UG for det enkelte medlem. Det er en rigtig kedelig opgave - men vi er i arbejdstøjet, siger han.