Nyhed

Blog: Vi skal have tilliden til MRSA-indsatsen tilbage

Det er beklageligt, at myndighederne selv har været med til at svække tilliden til MRSA-indsatsen, skriver forbundssekretær Jim Jensen i sin blog

Det er beklageligt, at myndighederne selv har været med til at svække tilliden til MRSA-indsatsen, skriver forbundssekretær Jim Jensen i sin blog

Det var skrap kost, vi blev serveret i bedste sendetid på DR1 søndag aften i dokumentar-programmet om resistente MRSA-bakterier.

Det er langt fra betryggende, at den ansvarlige myndighed, Fødevarestyrelsen, i årevis imod den faglige rådgivning fra forskerne, valgte ikke at screene de avlsbesætninger, som danner grundlaget for hele den danske svineproduktion. Dermed har myndighederne tilsyneladende af økonomiske hensyn til nogle få landmænds eksport af avlsdyr undladt at undersøge en oplagt smittevej.

Vi kan kun beklage den usikkerhed, som i øjeblikket præger området - en usikkerhed, som naturligt nok breder sig ud til vores medlemmer, som arbejder på svineslagterierne, og som håndterer de grise, der kommer ind på slagterierne.

Heldigvis ved vi, at selvom antallet af MRSA-smittede danskere er stigende, så er der i øjeblikket meget få, som også får alvorlige sygdomsproblemer.

Men for Fødevareforbundet NNF, vores medlemmer og ja hele Danmark som sådan, er det afgørende, at vi kan have tillid til, at indsatsen håndteres så betryggende som muligt.

Vi skal for alt i verden undgå, at skrækscenariet om en hverdag med virkningsløs medicin bliver en realitet - og at folk på grund af MRSA bliver skræmt væk fra at arbejde i svinestalde, på grisetransporter eller slagterier.

DR's udsendelse ændrer ikke på, at der stadig er en række gode anbefalinger at støtte sig til, når man håndterer grise.

  • Hyppige håndvask og desinficering/afspritning af hænderne
  • Tøjskift når områder med levende svin forlades
  • Personlig hygiejne - særligt bad efter arbejde, inden man kører hjem

Det bekymrer os dog også, at det obligatoriske MRSA-kursus, som Folketinget vedtog for halvandet år siden, for folk, som arbejder med svin, endnu ikke er kommet ud over stepperne af de træge myndigheder.

Kurset skal give en grundig indføring i at håndtere MRSA og smittefaren. De skal hellere få tilbuddet i dag end i morgen.

Til sidst vil jeg gerne opfordre medlemmer til at dele deres oplevelser med MRSA i hverdagen.

Får I nok information på jeres arbejdsplads? Og hvordan oplever I behandlingen hos sundhedsmyndighederne, når I oplyser, at I arbejder med svin? Skriv til mig på jij@nnf.dk.