Nyhed

Jim Jensen: »Vi hører stadig om groteske lønninger og arbejdsvilkår på tyske slagterier«

Fødevareforbundet NNF har i dag onsdag sammen med flere andre europæiske fødevareforbund været samlet til manifestation i Tyskland mod dårlige lønninger og arbejdsforhold i den tyske slagteindustri

Fødevareforbundet NNF er i dag sammen med flere andre europæiske fødevareforbund samlet til manifestation i Tyskland mod dårlige lønninger og arbejdsforhold i den tyske slagteindustri 

Hvorfor bruger Fødevareforbundet NNF tid og kræfter på at bekæmpe social dumping i Tyskland?

- Det gør vi, fordi vi ser løndumping og umenneskelige arbejdsvilkår lige syd for grænsen, der samtidig giver unfair konkurrence for resten af kødindustrien i Europa, siger Fødevareforbundet NNF's næstformand Jim Jensen, som er blandt talerne på dagens konference.  

Tyskland har indført en mindsteløn. Er problemet så ikke løst?

- Vores kolleger hos NGG har lavet et fantastisk stykke arbejde for at komme dertil. Men vi er desværre langt fra at være i mål. Der er stadig himmelvid forskel på, hvad det koster at få arbejdet udført i Tyskland og Danmark. Vi hører blandt andet, at arbejdsgivere forsøger at komme udenom mindstelønnen ved at udhule arbejdernes løn ved eksempelvis at tage sig overordentlig godt betalt for transport, kost, logi, arbejdstøj, værnemidler og arbejdsværktøj, og at arbejderne skal betale store summer til mellemmænd for overhovedet at få et arbejde.  

Hvem vinder på det her?

- Skumle bagmænd i vikarbureauer og skruppelløse virksomheder, der i jagten på hver eneste euro-cent, misbruger arbejdskraftens frie bevægelighed på det skammeligste. Det er grotesk, når polakker og rumænere rejser til Tyskland, og presser tyske slagtere væk fra deres arbejde, eller når ungarer rejser til Holland og Belgien og presser løn- og arbejdsforhold der.

Er det ikke helt normal konkurrence, hvor danske og tyske arbejdere også udkonkurrerer andre undervejs?

- Vi har ikke noget imod en fri og fair konkurrence i Europa. Men tingene skal foregå ordentligt. Vi kan ikke acceptere, at den tyske slagter - og den danske slagter for den sags skyld - skal bliver udkonkurreret ved, at der sker en masse snyd med udstationeret arbejdskraft, som lever og arbejder under umenneskelige vilkår.

Men hvad skal man så gøre for at komme det til livs?

- Lokale myndigheder skal øge deres fokus på den snyd og svindel, der foregår med udstationering af arbejdskraft. Derudover skal arbejdskraft, som bliver hyret ind fra andre lande, have lige løn for det samme arbejde. Og så skal den lige løn ikke udhules af en masse fantasifulde konstruktioner. For det tredje må vi overveje, om EU skal have en fælles konkurrencemyndighed, der kan skride ind, når vi finder sektorer i Europa, hvor lønningerne er grotesk lave.