Foto af Det meste af Kenneth Thurecht Dyhrs arbejdstid går med at besøge folkeskoler og fortælle unge om mulighederne med en erhvervsuddannelse. Her instruerer han en skoleklasse fra Maglehøjskolen i Ølstykke
Nyhed

Stress: Klappen gik ned for Kenneth

33-årige Kenneth Thurecht Dyhr var slagtermester i et supermarked. Ekstremt lange arbejdsdage og faglig stolthed endte med stress og en lang sygemelding. I dag er han faglærer på Slagteriskolen

33-årige Kenneth Thurecht Dyhr var slagtermester i et supermarked. Ekstremt lange arbejdsdage og faglig stolthed endte med stress og en lang sygemelding. I dag er han faglærer på Slagteriskolen

På overfladen kører det hele. Kenneth er leder af en slagterafdeling i SuperBrugsen i København. Omsætningen er blandt distriktets største og fortsætter med at vokse. 

Kunderne møder trofast op for at købe kvalitetskød hos Kenneth og hans kolleger. Men bag facaden er der revner i succesen.

Kenneth har igennem flere år arbejdet mellem 60 og 70 timer om ugen i slagterafdelingen. 

- Det er jo alt for mange timer, men dengang var det helt normalt for mig. Jeg elsker mit fag, og det hele skulle helst sidde lige i skabet, før jeg gik hjem fra arbejde, siger Kenneth Thurecht Dyhr. 

Kan ikke svare på spørgsmålet

For to år siden ramlede det hele. Slagterafdelingen havde lige skiftet koncept, og det gav en del opstartsvanskeligheder.

Kenneth skal på weekend og har knoklet for at gøre butikken klar til svenden og lærlingen.

Kenneth løber forvirret rundt sidst på aftenen. Da Kenneths butiksuddeler trækker ham til side og spørger hvordan han egentlig har det, går Kenneth helt i stå.

Der blev helt stille i telefonen. 

- Jeg kan simpelthen ikke svare. Vi går ind på hans kontor, og så bryder jeg sammen. Vi har en god snak på en halv time. Men i stedet for at gå hjem, går jeg faktisk tilbage for at arbejde videre. Den dag arbejdede jeg næsten 15 timer, siger slagteren.
Efter ferien er Kenneth ved at gøre klar til at starte på arbejde igen, men bare tanken om arbejdet gør ham dårlig. Så han ringer til sin tillidsrepræsentant Flemming Bengtsen dagen inden han skal starte igen. 

- Jeg var til børnefødselsdag, og tager telefonen, da jeg ser at Kenneth ringer. Men der er helt stille i den anden ende. Først efter et minut får jeg Kenneths kæreste i røret. Hun fortæller, hvordan Kenneth har det, forklarer Flemming Bengtsen, der er tillidsrepræsentant for detailslagterne i Coop på Sjælland.

Spolehjerne giver flere måneders sygemelding

Flemming får overtalt Kenneth til at sygemelde sig med det samme. 

- Nogen kalder det stress. Jeg kalder det spolehjerne. Det hele kører bare rundt i hovedet. Jeg sov kun 2-3 timer sammenhængende om natten. Min hukommelse svigtede, og jeg fik tics ved mit højre øje - det har jeg aldrig haft før, fortæller Kenneth, når han skal forklare, hvad hans stress betød for kroppen.

Kenneth Thurecht Dyhr er langt fra den eneste fødevarearbejder der er blevet sygemeldt med stress. Faktisk har 12 procent af fødevarearbejderne været sygemeldt med stress på et tidspunkt i deres arbejdsliv.

Det viser en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF. 

Først to måneder senere er Kenneth klar til at møde op på arbejde igen. I starten er det aftalt, at han skal arbejde tre timer om dagen, for stille og roligt at komme tilbage.

Men Kenneth falder hurtigt ind i den samme stressede rytme på arbejde.

 - Arbejdet er nøjagtigt det samme,bare med færre timer. Så jeg falder tilbage i samme mønster og bliver hurtigt dårlig igen. Han bliver endnu en gang sygemeldt og går til psykolog. 

- COOP har været rigtig gode til at hjælpe Kenneth efter han blev syg af stress. De har hjulpet med psykologbistand og taget det meget alvorligt. Men jeg synes desværre, at der bliver gjort for lidt for at forebygge stress, inden det bliver til en sygemelding.
Det sker flere gange om året, at jeg må rykke ud til stressramte kolleger, siger Flemming Bengtsen. 

Skift arbejde nu 

Det ender med at være Kenneths psykolog, der tør sige det lige ud til Kenneth:

Du skal ikke arbejde i en butik i fremtiden.

- Jeg er slagter og elsker mit fag. Så det ramte hårdt, da det gik op for mig, at jeg ikke kunne fortsætte med det jeg har lavet de sidste 15 år, siger Kenneth.

Sammen med Flemming Bengtsen begynder Kenneth at overveje andre karrieremuligheder. Ved hjælp af Flemmings netværk kommer Kenneth i kontakt med forstanderen på Slagteriskolen i Roskilde.

 De snakker sammen og i dag er Kenneth ansat som faglærer på det der i dag hedder ZBC Slagteriskolen.

- Jeg har altid været glad for at have lærlinge og lære fra mig. I dag bruger jeg det meste af min arbejdstid på at køre ud til folkeskoler og fortælle om erhvervsuddannelser. Jeg tager en halv gris med, som jeg skærer ud foran eleverne den ene dag, og dagen efter tilbereder vi maden. Det er enormt sjovt og givende for mig, siger Kenneth. 

- Selvom det er to år siden jeg første gang blev sygemeldt med stress, så kan jeg stadig mærke det i min krop. Jeg får det faktisk lidt dårligt bare ved at snakke om mit gamle arbejde. Jeg har også stadig problemer med hukommelsen og må tit skrive ting ned på små sedler for at huske det, siger Kenneth Thurecht Dyhr.