Svinesektorens Vækstpanel kommer med 32 anbefalinger. Målet er at genvinde 5.000 tabte jobs og 5,6 milliarder i eksportindtægter
De 11 deltagere i Svinesektorens Vækstpanel kom torsdag den 2. juni med et samlet bud på en vej frem for svinesektoren i Danmark.
32 handlepunkter fordelt på seks overordnede anbefalinger under den samlede overskrift 'Flere grise på danske hænder' - det var kort fortalt hvad Svinesektorens Vækstpanel præsenterede i Fællessalen på Christiansborg.
Vækstpanelet har haft deltagere fra alle dele af svinesektoren. Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast har også siddet med i Svinesektorens Vækstpanel.
- Vi skal leve af gode danske fødevarer. Og svineproduktionen er en krumtap i den danske fødevarebranche. Vi skal alle sammen bidrage til at styrke svinesektoren. Landmændene må gribe i egen barm. Branchen har et stort ansvar - også os som fagforbund. Og så har vi brug for en række politiske initiativer, siger Ole Wehlast.
Det er en presset branche, der har sikret det historisk brede samarbejde for den samlede svinesektor. Det var Landbrug & Fødevarer, der nedsatte Svinesektorens Vækstpanel.
- Det er på en dyster bagkant vi mødes. Fra 2004 til 2014 er den årlige produktion af slagtesvin faldet med fire millioner. Når der bliver færre grise, så rammer det ikke kun slagtesvinsproducenterne. Det rammer også slagteriarbejderen, der mangler noget at skære i og derfor mangler noget at rive i, sagde Karen Hækkerup, direktør i Landbrug & Fødevarer, da hun talte til fremlæggelsen af Svinesektorens Vækstpanels anbefalinger.
Ole Wehlast understreger også, at som han ser det, er målet med at få flere slagtesvin, at det gavner beskæftigelsen:
- Målet er klart. Vi skal genvinde de 5.000 arbejdspladser og de 5,6 milliarder kroner i eksportindtægter, som vi har tabt.
Det var miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der åbnede konferencen på Christiansborg, hvor sløret blev løftet for Vækstpanelets anbefalinger.
- Lad mig sige det så i ikke er i tvivl. Den her regering vil dansk landbrug. For vi er stolte af vores landbrug - ikke mindst vores svineproduktion, sagde ministeren til den fyldte fællessal.
Ministeren roste vækstpanelets arbejde, selvom han ikke på stående fod ville bakke op om samtlige anbefalinger.
Fakta: Her er Svinesektorens Vækstpanels anbefalinger:
- Erhvervet udvikler og udbreder nye ledelses- og produktionskoncepter til forskellige grupper af slagtesvineproducenter.
- Erhvervet udvikler og udbreder et koncept for fælleseje af større staldanlæg med slagtesvin som selvstændigt forretningsområde.
- Danmark arbejder for, at skattesystem, tilskuds- og finansieringsordninger bidrager til stabile rammer for investeringer i slagtesvineproduktion.
- Danmark arbejder for øget adgang til nye vækstmarkeder, og erhvervet satser på bæredygtighed som nyt kvalitetsparameter.
- Danmark fortsætter udviklingen mod mere lige konkurrencevilkår i forhold til vores omkringliggende lande, som kan styrke miljøvenlig vækst.
- Eksport og rekruttering styrkes gennem en fælles fortælling om bæredygtighed og karrieremuligheder i svinekødserhvervet.
Læs alle 32 handlepunkter og den samlede rapport fra Svinesektorens Vækstpanel her.
Fakta: Medlemmer af Svinesektorens Vækstpanel:
- Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer
- Ove Thejls, adm. direktør i Tican
- Claus Fertin, direktør i SEGES, Videnscenter for Svineproduktion
- Nicolaj Nørgaard, direktør i Danske Svineproducenter
- Mads Birk Kristoffersen, direktør i Landboforeningen Gefion
- Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF
- Henrik Zobbe, leder af institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
- Torben André Petersen, landbrugschef i Nordea
- Søren Dal Thomsen, adm. direktør i AP Pension
- Benny Laibach Pedersen, kreditdirektør i Jyske Bank
- Kjeld Johannesen, fhv. adm. direktør i Danish Crown
- Henrik Zobbe, fhv. leder af institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi