Nyhed

Grænsehandlen falder – bare ikke for chokolade

Skatteministeriets årlige oversigt viser at grænsehandler fortsat falder. Men ikke handlen med chokolade. Afgifterne skal ned, lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Skatteministeriets årlige oversigt viser at grænsehandler fortsat falder. Men ikke handlen med chokolade. Afgifterne skal ned, lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Det er stadig populært at køre over grænsen og handle. Men ikke helt lige så populært som tidligere, viser en opgørelse fra skattemninisteret.

Når danskerne fylder baggagerummet, er der langt færre paller med øl og sodavand blandt indkøbene.

Det gælder dog ikke salget af chokolade. Her er salget støt stigende. Mens danskerne købte chokolade for 445 millioner kroner i 2010, er salget steget til 735 millioner kroner i 2015. Fra 2014 til 2015 alene er grænsehandlen med chokolade vokset med 15 %.

En stor del af forklaringen ligger i, at mens afgifterne på øl og sodavand er sat ned, så fortsætter sukker- og chokoladeafgiften sin himmelflugt.

Opråb til politikerne: Sæt afgiften ned

I Fødevareforbundet NNF konstaterer forbundsformand Ole Wehlast, at tallene viser det nytter at nedsætte afgifterne for at bekæmpe grænsehandlen:

- Skatteministeriets rapport understøtter vores krav om at få nedsat sukker- og chokoladeafgifterne. Især bør Folketinget straks tilkendegive, at den planlagte regulering af afgifterne fra kr. 25,97 pr. kilo sukker til kr. 27,39 pr. kilo skal aflyses. Det skal ske hurtigt, så virksomhederne slipper for den omkostningskrævende omstilling. Samtidig har den planlagte stigning, næppe nogen mærkbar virkning på statens indtægter.

Ole Wehlast havde mulighed for at præsentere kravet for skatteminister Karsten Lauritzen, da de sammen med DI mødtes på slikfabrikken Carletti mandag den 13. juni.