Foto af Der var lagt op til en voldsom liberalisering af planloven, der ville føre til stor butiksdød. Men sådan endte det ikke.
Nyhed

Fødevareforbundet NNF: Planloven kunne være meget værre

Der var tegningen til en meget liberal planlov, som kunne få store konsekvenser for midtbyernes butiksliv i Danmark. Så dramatisk blev det heldigvis ikke, lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Der var tegningen til en meget liberal planlov, som kunne få store konsekvenser for midtbyernes butiksliv i Danmark. Så dramatisk blev det heldigvis ikke, lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Flere discountbutikker ved indfaldsvejene og et Danmark plastret til med store hyper-markeder.

Så galt går det nu ikke efter, at regeringspartiet Venstre har blødt op i sin planlagte liberalisering af planloven, lyder det i en kommentar fra Fødevareforbundet NNF ovenpå gårsdagens politiske aftale om planloven mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti.

- Vores skrækscenarie om en total liberalisering er undgået, men når planloven liberaliseres får det konsekvenser, og specielt omkring kvadratmeter-udvidelser af supermarkeder rammes de små specielbutikker og ikke mindst yderområderne hårdt. Dog ser vi umiddelbart ikke, at den nye planlov vil undergrave grundlaget for mange medlemmers beskæftigelse, som vi ellers så tegningen til, siger forbundssekretær Flemming Mogensen fra Fødevareforbundet NNF. 

Forbundet lægger særligt mærke til, at regeringen ikke fik sit ønske igennem om at hæve størrelsen på dagligvarebutikker i lokalcentre og enkeltstående butikker fra 1.000 til 2.000 kvadratmeter. Med dagens aftale ender den maksimale størrelse på 1.200 kvadratmeter.

- Dermed er konkurrencekraften for de mindre butikker kun blevet forværret en anelse i forhold til det, som der var på tegnebrættet, siger han.

Fødevareforbundet NNF er dog ikke glade for, at der i aftalen står, at alle byer, uanset størrelse, fremover kan planlægge at give tilladelse til såkaldte udvalgsvarebutikker uden størrelsesbegrænsninger, hvis det ønskes lokalt.

- Vi er lidt betænkelige ved dette, fordi vi ikke synes det er helt klart, hvad de forskellige centerbegreber egentlig betyder. Jeg håber ikke det betyder, at butikscentre bare ureguleret kan etableres overalt, siger Flemming Mogensen, der frygter, at der med denne formulering er indsat en kattelem til lokalt at skabe en unødvendig butiksdød i bykernerne.

- Jeg synes vi har set nok eksempler på, hvordan nogle traditionelle handelsbyer helt har fået flyttet handelen væk fra bymidten og ud i forstadsområder, siger han.