Nyhed

Skru op for arbejdsmiljøet!

Mens politikere står i kø for at hæve pensionsalderen, har de ikke lige så travlt med at forbedre arbejdsmiljøet. Og det er et problem, mener Fødevareforbundet NNF

Mens politikere står i kø for at hæve pensionsalderen, har de ikke lige så travlt med at forbedre arbejdsmiljøet. Og det er et problem, mener Fødevareforbundet NNF

Vi skal blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Sådan har det politiske mantra lydt gennem mange år, og senest har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) luftet mulighed for at hæve pensionsalderen fra 65 til 68 år allerede fra 2025 i stedet for 2030, som det ellers var planen.

Men det er ganske enkelt ikke muligt for størstedelen af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF at blive længere på arbejdsmarkedet. Ikke med mindre, at arbejdsmiljøet bliver forbedret markant.

- Vores medlemmer har ikke behov for at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet, fordi de ikke gider arbejde mere. Det har behov for at trækker sig tilbage, fordi de er slidte efter mange år med hårdt fysisk arbejde, forklarer forbundssekretær Jim Jensen.

Han understreger samtidig, at medlemmerne af Fødevareforbundet NNF generelt er kendetegnet ved at komme tidligt ud på arbejdsmarkedet efter ingen eller kun en kortvideregående uddannelse.

Derfor kan man ikke ændre ved pensionsalderen uden samtidig at forbedre arbejdsmiljøet.

Det er politikerne, der sætter rammerne

Mens det alene er politikerne, der fastsætter pensionsalderen, så er ansvaret for at sikre et godt og sikkert arbejdsmiljø delt mellem politikerne og arbejdsgiverne. Politikerne sætter rammerne og sikrer lovgivningen, mens ansvaret for, at alle lønmodtagere har et godt og sikkert arbejdsmiljø, ligger hos arbejdsgiverne.

Det betyder dog ikke, at lønmodtagerne - repræsenteret ved fagforeningerne - ikke også har et ansvar, forklarer Jim Jensen:

- I en presset branche, har vi har måske i for høj grad efterkommet arbejdsgivernes ønske om større effektivitet og højre fleksibilitet. Vi har haft et fælles ønske om at fastholde så meget produktion i Danmark, som muligt, og derfor har vi måske ikke i høj nok grad råbt op om et arbejdsmiljø, der slider medarbejderne. Og det er klart, at det slider mere på kroppen at arbejde 42 timer om ugen end 37. Derfor bør den øgede belastning også følges til dørs af investeringer i ny teknologi, der letter de fysik hårde processer, forklarer Jim Jensen.

1.100 arbejdsskadesager

Han ser dog forsigtige positive tegn på, at der blandt arbejdsgiverne er en stigende interesse i at investere i et bedre arbejdsmiljø. Men de positive toner overskygges af den siddende regerings besparelser på arbejdsmiljøområdet, og samlet set ser fremtiden derfor dyster ud.

I øjeblikket har forbundet knap 1.100 igangværende arbejdsskadesager. De er tegn på, at mange medlemmer oplever nedslidning, og Jim Jensen understreger, at selvom forbundet meget gerne hjælper medlemmer, der er blevet syge og nedslidte af at gå på arbejde, så er der ingen tvivl om, at han langt hellere ville bruge ressourcerne på at undgå, at de overhovedet bliver nedslidte.

Arbejderne ender med sorteper

Medlemmerne af Fødevareforbundet NNF, og andre ufaglærte lønmodtagere med fysisk hårdt arbejde, bliver presset fra alle sider:

- Vi har en regering, der hæver pensionsalderen og sparer på de forebyggende indsatser. Og vi har nogle arbejdsgivere, der ikke har en direkte økonomisk interesse i at investere i medarbejdernes sundhed. Begge dele rammer vores medlemmer hårdt, siger Jim Jensen.

Han anerkender behovet for at sikre, at arbejdstyrken er stor nok til at fastholde Danmarks velstand, men han er uenig i kronologien:

- Jeg kan sagtens forestille mig, at også medlemmerne af Fødevareforbundet NNF kan blive længere tid på arbejdsmarkedet og bidrage til det danske samfund. Det kræver blot, at processerne ude på virksomhederne bliver ændret, så risikoen for nedslidning og erhvervsskader mindskes markant. I det øjeblik, at vores medlemmer ikke længere bliver slidte af at arbejde, kan de sagtens blive flere år på arbejdsmarkedet. Men det siger sig selv, at det ikke nytter noget at starte med at hæve pensionsalderen og derefter se på arbejdsmiljøet. Politikerne skal lægge ud med at gøre det attraktivt for virksomhederne at investere i et godt og sikkert arbejdsmiljøet. Det skal kunne betale sig at passe på den danske arbejdsstyrke, fastslår Jim Jensen.