Foto af Susanne Grunzig fra Meny i Haderslev retter på sin disk til DM i Skills.
Nyhed

Skills: »Jeg bliver helt sulten af at kigge«

Detailslagterne, bagerne og konditorne er publikumsmagnet ved DM i Skills i Fredericia. I dag byder konkurrencerne på scoremiddag, brød og konfekt

Detailslagterne, bagerne og konditorne er publikumsmagnet ved DM i Skills i Fredericia. I dag byder konkurrencerne på scoremiddag, brød og konfekt

Kø, kø og så lidt mere kø. Sådan kan man bedst beskrive starten på dag to af DM i Skills i Fredericia.

- Jeg tror, jeg har stået her i 10 minutter, siger en forbløffet folkeskoleelev, da han endelig kommer ind i hallen, hvor de unge deltagere konkurrerer om at blive Danmarks bedste lærlinge.

Om torsdagen var 18.000 gæster forbi Messe C i Fredericia. Alene fraa fredag morgen til kl.13 havde 31.000 gæster været forbi.  

Hos bagerlærlingene er der også kø for at beundre deltagernes produkter.

Her er det 'Skuestykket', der blev afleveret torsdag aften, der især trækker opmærksomhed hos mange.

Hos konditorlærlingene er det deres 'Blikfang' får mange til at spærre øjnene op.

- Har de selv lavet det der? Det er eddermame vildt, udbryder Daniel, der går i 8.klasse på Erritsø Fællesskole i Fredericia.

Skills 2016 skrevet i krydderier

Hos detailslagterne, står tre slagterlærlinge og beundrer en deltagers disk.

De er taget fra Aalborg til Fredericia for at se nærmere på detailslagterkonkurrencen.

- Vi har fået fri fra skolen i dag, så vi kan tage herned og få inspiration. Jeg er ret imponeret over, hvad de laver i konkurrencen. Det jeg er mest overrasket over, er den culottesteg, hvor der er skrevet Skills 2016 med krydderier på overfladen af stegen, siger Mathias Eiersted, der til daglig er lærling hos Slagter Ole i Nørresundby.

Hans lærlingekammerat Anders Klitgaard Svendsen nikker.

- Det er ret vildt, at de fem deltagere kan lave så forskellige produkter ud af de samme typer udskæringer. Det eneste de har til fælles er, at ens blik bliver fanget af diskene. Jeg skal helt sikkert hjem og prøve nogle af tingene af derhjemme. Jeg tror faktisk, at jeg vil overveje at stille op til DM i Skills til næste år, siger Anders Klitgaard Svendsen.

En slagter slagter ikke kun dyr

De tre folkeskoleelever Laurits, Lærke og Christin står lænet ind over en slagterdisk og diskuterer ivrigt, hvilke evner, der er vigtigste at have som slagter.

- Jeg bliver helt sulten af at kigge på alt det flotte mad, siger Christin.

Hendes klassekammerat Laurits troede egentlig, at en slagteruddannelse gik ud på at lære, hvordan man slagter dyr.

- De laver mere mad end jeg troede. Jeg vil helt sikkert overveje om, jeg skal være slagter, fortæller Laurits.
Få meter fra de tre folkeskoleelever, midt i mellem konditor og slagterkonkurrencerne, finder man Fødevareforbundet NNF. Her står otte lærlinge, der er i gang med mejeri, konditor og detailslagteruddannelserne. De fortæller om deres uddannelse og fag til de mange folkeskoleelever, der strømmer forbi i Hal C.

Praktikpladserne står klar til unge der vil være slagtere og bagere

Det er ikke kun folkeskoleelever, der bruger DM i Skills til at blive klogere på erhvervsuddannelserne.

Flere arbejdsgivere er oså på jagt efter fremtidens talenter.

Coop, der har mange hundrede slagter- og bagerafdelinger i deres supermarkeder, er nemlig på udkig efter kommende slagtere, bagere og konditorer.

De leder efter unge, der har lyst til at på Coops nye madskole der går i luften til august.

- Vi kommer til at have brug for over 100 nye lærlinge i år. Så vi har såkaldte talentspejdere med på DM i Skills i håbet om at finde unge, der har lysten og viljen til at blive slagtere og bagere, fortæller Morten Lynge Lauridsen, teamchef for talent og kompetenceudvikling i Coop.