Nyhed

Fødevareforbundet NNF: Landbrugspakken godt igennem første år

Landbrugspakken fejrer et års fødselsdag med en lang række initiativer sat i søen, lyder det fra Fødevareforbundet NNF.

Landbrugspakken fejrer et års fødselsdag med en lang række initiativer sat i søen, lyder det fra Fødevareforbundet NNF.

Det er god grund til at fejre den etårige fødselsdag for landbrugspakken, lyder det fra Fødevareforbundet NNF.  

- Når vi ser pakken igennem, så kan vi konstatere, at mens nogle indsatser er helt fuldført, så er stort set det meste nu kommet i proces, hvilket overrodnet set er tilfredsstillende for så stor en pakke, der skal skabe vækst og arbejdspladser i fødevare- og landbrugserhvervene, konstaterer  forbunsformand Ole Wehlast på pakkens 1 års fødselsdag 22. december.   

Mens pakken gav stor politisk uro, så har landbrugspakken reelt skabt en række konkrete forandringer, siger han.  
- Blandt andet er kravet om randzoner fjernet, og landmændene har fået mulighed for at gøde mere og dermed øge deres produktion, siger han og nævner dog, at der på miljøområdet desværre stadig mangler at blive udarbejdet en handlingsplan for den målrettede regulering.
- Det er det mest nyskabende i pakken, men samtidig er det også noget af det mest komplicerede at gennemføre, konstaterer han.

Flere svin på bedrifterne

Fødevareforbundet NNF har lagt vægt på, at det såkaldte harmonikrav for slagtesvin kom på linje med kravene i andre EU-lande, så landmændene kunne have flere svin på samme areal.  
- Kravene er blevet hævet, og det er vi glade for, men ikke helt til EU niveau, og først til ikrafttræden i løbet af 2017. Vi er også glade for, at der er kommet en mere smidig proces for husdyrgodkendelser, siger Ole Wehlast.
Formålet med pakken var at styrke væksten på et bæredygtigt grundlag. Da pakken kun delvist er gennemført i praksis, er det for tidligt at vurdere, hvor langt man når i mål.  
- Vi tror på, at pakken sammen med de stigende priser vil betyde stigende produktion i løbet af 2017. Til gengæld vil vi gerne opfordre til, at regeringen opprioriterer indsatsen for at skabe grundlaget for den målrettede miljøregulering, så det demonstreres, at miljøforbedring og vækst ikke er hinandens modsætninger, men hinandens forudsætninger, siger han.

MRSA-indsatsen skal op i gear

Som en del af landbrugspakken stod det, at der for at mindske spredningen af MRSA skulle etableres et Amu-kursus i hygiejne for personale som eks. slagteriarbejdere, der håndterer levende grise.

Her mener forbundsformand Ole Wehlast, at der er brug for store forbedringer, før man kan sige, at landbrugspakken er gennemført.
- Det er blevet gennemført i en amputeret form ved, at der er oprettet internetkurser. Det er langt fra nok, og her opfordrer vi til, at pakken gennemføres i sit fulde omfang, siger han.