Foto af 57-årige Ulla Kristensen er blandt de nedslidte arbejdere, som Fødevareforbundet NNF ikke mener, at Regeringens 2025 plan tager nok hånd om.
Nyhed

Wehlast: 2025-planen skaber ulighed og rammer de nedslidte

Fødevareforbundet NNF er langt fra begejstret for regeringens planer om skattelettelser til de rige og hævelse af pensionsalderen

Fødevareforbundet NNF er langt fra begejstret for regeringens planer om skattelettelser til de rige og hævelse af pensionsalderen

- En nedsættelse af topskatten vil øge uligheden, og jeg tror simpelthen ikke på, at det vil øge arbejdsudbuddet så voldsomt, som regeringen hævder, siger Fødevareforbundet NNFs forbundsformand Ole Wehlast i en kommentar til regeringens såkaldte 2025 plan. Planens formål er at gøre Danmark stærkere i de kommende år. Den udvikling ser Fødevareforbundet ikke med den fremlagte plan.

- Samtidig ønsker regeringen at hæve pensionsalderen hurtigere end ellers aftalt. Det vil ramme de nedslidte arbejdere, siger Ole Wehlast i en kommentar kort efter, at planen er blevet fremlagt tirsdag formiddag.   

Ole Wehlast har i dag på et virksomhedsbesøg hos Tulip i Vejle Nord mødt 57-årige Ulla Kristensen, der kom på arbejdsmarkedet som 16-årig. Hver dag løfter hun i snit 6-7 tons. Hun har slidgigt i skulderen og i hoften.

- Jeg kan ikke holde til arbejde til, at jeg kan gå på pension, siger hun.  
Ole Wehlast kritiserer Regeringen for ikke at have en gennemarbejdet plan for nedslidte som Ulla.

- Selvom der også varsles kompenserende tiltag for dem, der har nedslidende jobs, så er disse kompensationer så løst beskrevet, at de nærmest er intetsigende. Når der så oven i købet henvises til, at folk som Ulla skal bruge eklatante fiaskoer som seniorførtidspensionen, så løber Regeringens indsats for de nedslidte mig koldt ned af ryggen, siger han.

For luftigt

Ifølge regeringen vil 2025 planen øge det såkaldte økonomiske råderum i Danmark med 65 mia. kr. Ole Wehlast er skeptisk overfor den påståede effekt.

- Jeg tror heller ikke på, at det øgede råderum, som regeringen antager, kommer. Så den samlede bedømmelse er, at de vækstskabende tiltag er for luftige, og at de beskedne tiltag til finansiering er uacceptable og ulighedsskabende, siger han og vil nu nærlæse planens andre forslag indenfor bl.a. SU-området, konkurrencevilkår for virksomhederne, pensionsopsparinger mm.  

Han siger, at han gerne vil bidrage til, at de kompenserende tiltag for medlemmer bliver reelle og ikke bare sminke uden egentlig værdi.

- Men det kræver langt mere målretning, end det vi hidtil har set, siger han.