Nyhed

Tillidsrepræsentanter presset på tid

Mere end hver tredje tillidsrepræsentant i Fødevareforbundet NNF har svært ved at nå alle opgaver i arbejdstiden. Ofte må fritiden tages i brug. Det viser en ny rundspørge blandt 101 tillidsrepræsentanter i Fødevareforbundet NNF

Mere end hver tredje tillidsrepræsentant i Fødevareforbundet NNF har svært ved at nå alle opgaver i arbejdstiden. Ofte må fritiden tages i brug. Det viser en ny rundspørge blandt 101 tillidsrepræsentanter i Fødevareforbundet NNF

Det er travlt blandt tillidsrepræsentanterne i den danske fødevarebranche.

37 procent af tillidsrepræsentanterne i Fødevareforbundet NNF svarer i en rundspørge, at de ikke har tid nok til at udføre deres arbejde som tillidsrepræsentant i arbejdstiden.

Har du tid nok til dit arbejde som tillidsrepræsentant i arbejdstiden?

 

Det er især indenfor slagterindustrien, på mejerierne og i bager-møller industrien at tiden er knap.

- Jeg er mere presset på tid end jeg var for 5 år siden. Vi er færre ansatte til at løse de samme opgaver, og det betyder at jeg ikke på samme måde kan gå ud af produktionen. Så det sker, at jeg må tage fritiden i brug, for at nå det hele, siger Lars Galberg Højrup Hansen, der er slagter i engrossupermarkedet INCO.

Den oplevelse kan Jan Sundstrøm nikke genkendende til. Han har været tillidsrepræsentant for det aftenhold, som netop er lukket ned på Danish Crown i Faaborg.

Her har han indgået i produktionen på lige vilkår med de andre kolleger.

Hans opgaver kræver at man er god til dansk, og der er mange udlændinge i Faaborg. Derfor er det ofte svært at finde en afløser, hvis man bliver bedt om at træde ud af produktionen for at varetage sit tillidshverv.

- Man bruger mere tid i fritiden på at være tillidsrepræsentant end man gjorde tidligere. Så jeg inddrager nok lidt mere af min fritid end jeg egentlig synes er godt, siger Jan Sundstrøm.

På Danmarks største slagteri, Danish Crown i Horsens, bliver der også løbet hurtigt hos fællestillidsrepræsentanten Klaus Olesen, der repræsenterer omkring 1.400 slagteriarbejdere.

- Vi er valgt til at servicere og hjælpe vores kolleger, så jeg tager min telefon, også selvom jeg egentlig er på vej hjem fra arbejde. Samtidig sker det tit at jeg må tage fritiden i brug for at svare på mails eller forberede mig til møder. Men jeg har selv valgt at stille op som tillidsrepræsentant, så jeg klager ikke, siger Klaus Olesen.

Mange tøver med at anbefale kolleger at stille op

De ekstra arbejdstimer i fritiden gør, at kun lidt over halvdelen af de adspurgte tillidsvalgte vil anbefale tillidshvervet til andre kolleger.

- Det er absolut ikke nogen loppetjans at blive kollegernes repræsentant overfor ledelsen. Derfor forstår jeg godt, at mange tøver med at anbefale tillidshvervet, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Men selvom tiden er knap, er der fortsat kamp om at blive tillidsrepræsentant.

På over halvdelen af virksomhederne er der kampvalg med flere kandidater, når der skal vælges en ny tillidsrepræsentant.

Derfor frygter Tage Arentoft heller ikke, at der bliver mangel på dygtige tillidsrepræsentanter i fremtiden.  

- De mange kampvalg rundt omkring på arbejdspladserne vidner om, at tillidsrepræsentanten bliver taget seriøst, og at mange har en klar mening om, hvordan tillidsrepræsentanten skal agere, siger Tage Arentoft.