Nyhed

Finanslov 2016: Som at tisse i bukserne…

Mens regeringens finanslovforslag indeholder gode nyheder på den korte bane, så er det langsigtede perspektiv helt forsvundet, mener Fødevareforbundet NNF

Mens regeringens finanslovforslag indeholder gode nyheder på den korte bane, så er det langsigtede perspektiv helt forsvundet, mener Fødevareforbundet NNF

Enhver ved, at det er en dårlig idé at tisse i bukserne, hvis man fryser - det bliver hurtigt koldt. Men det er ikke desto mindre den strategi, den borgerlige regering læner sig op ad i sit første forslag til en finanslov, der går under navnet 'Stramme rammer - klare prioriteringer'.

På den korte bane lægger regeringen op til forskellige former for lettelser for erhvervslivet. Og det giver god mening at forsætte den forrige regerings strategi om at satse på vækst og beskæftigelse.

Men det nytter ikke meget at hjælpe erhvervslivet med bedre rammevilkår med den ene hånd, når regeringen samtidig undergraver fundamentet for den langsigtede udvikling med den anden.

Grotesk prioritering

Og det er lige netop, hvad regeringen gør, når den vælger at spare på henholdsvis forskning og uddannelse.

Vi ved at der bliver mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden. Derfor er det nærmest grotesk at regeringen vil skære ned på erhvervsuddannelserne.

Hvem er det, der skal udvikle, forarbejde og producere, de varer erhvervslivet nu kan lave billigere?

Hvad er perspektivet i at sikre verdens bedste rammevilkår for virksomheder, uden samtidig at sikre dem verdens bedste medarbejdere?

Hvis vi skal bevare vores velstand, og hvis vi skal langtidssikre grundlaget for velfærden i Danmark, så nytter det ikke noget at tisse i bukserne for at holde varmen.

Det nytter ikke, at regeringen skærer ned på det, der er rettet mod fremtiden.

Et skud mere i bøssen

Regeringen kan dog nå komme tilbage i kampen.

Jeg ser nu frem til den landbrugs- og fødevarepakke, som regeringen har varslet. Mit håb er, at den vil være med til at hjælpe fødevareområdet gennem de nuværende problemer.

Men jeg vil opfordre regeringen til at droppe de kortsigtede løsninger og lave en pakke, der sikrer, at Danmark ikke kun kan klare sig i den nære fremtid, men også gør Danmark parat til de kommende mange års udfordringer.