Foto af Bøje Lomholdt har i dag Bøjes Brød i Ordrup nord for København
Nyhed

Sagen mod Claus Meyer forpligter

Som voksenlærling vandt Bøje Lomholdt en sag mod Claus Meyer. Det forpligter nu, hvor han selv ejer et bageri

Som voksenlærling vandt Bøje Lomholdt en sag mod Claus Meyer. Det forpligter nu, hvor han selv ejer et bageri

Bøje Lomholdts lærertid hos Claus Meyer endte med en godtgørelse på 148.000 kroner. Claus Meyer måtte efter en større tur i mediemøllen erkende, at lærlinge også har ret til pensionsindbetaling, overtidsbetaling og betaling for arbejde på søn- og helligdage.

Sammen med en anden voksenlærling gik Bøje Lomholdt til Fødevareforbundet NNF, der rejste sagen mod den kendte tv-kok. Sagen satte punktum for Bøje Lomholdts lærertid i Claus Meyers bageri, og efter en måned praktik hos kult-bageren Chad Robertson i San Fransisco USA, besluttede han at starte på den drøm, der i første omgang fik ham fra at søge væk fra livet som filmfotograf; Sammen med sin kone åbnede han sin egen bagerbutik Bøjes Brød i Ordrup nord for København.

Og selvom sagen mod Claus Meyer ikke ændrede på Bøjes oprindelig mål for sin læretid, så har den alligevel haft stor betydning for hans videre færd.

Svoret en dyr ed

Bøje Lomholdt har nemlig nogle helt fast principper for, hvordan arbejdet i hans bageri er struktureret:

- Vi kører helt stramt efter overenskomsten, og der er ingen slinger i valsen. Det skal simpelthen bare være i orden. Sådan tænker de fleste arbejdsgivere nok, at de vil køre deres forretning, men når man tidligere har kørt en sag mod en arbejdsgiver, så forpligter det dobbelt den dag, man selv står som arbejdsgiver. Man kan sige, at jeg med sagen mod Claus Meyer har svoret en dyr ed, forklarer Bøje Lomholdt.

Han understreger dog, at det også som arbejdsgiver er en klar fordel at holde sig reglerne i overenskomsten:

- Det skaber en tryghed mellem medarbejdere og arbejdsgiver, fordi man altid kan se hinanden i øjnene. Men det betyder også, at hvis vi ikke er helt færdige med dagens arbejde, når medarbejdernes arbejdstid er gået, så bliver de sendt hjem, også er det mig, der står tilbage og laver det sidste, siger Bøje med et smil.

»Vi vil være et menneskeligt bæredygtigt bageri«

Da Bøje Lomholdt startede sit bageri var det med mottoet "Vi vil være et menneskeligt bærerdygtigt bageri". Den sætning betyder meget for den måde hverdagen i bageriet er skruet sammen på:

- Mange i bagerbranchen skøjter rundt, og det psykiske arbejdsmiljø halter gevaldigt. Men sådan behøver det ikke at være. Vi prøver for eksempel at undgå natarbejde. Vi møder ved 5-7 tiden, og så er vi i bageriet og arbejder samtidig med, at kunderne er der. Jeg vil gerne skabe et bageri, hvor medarbejderne har lyst til at blive.

Den ledelsesfilosofi var noget af det gods, Bøje tog med sig hjem fra sit ophold i USA. Til gengæld var kærligheden til faget der allerede inden han overhovedet startede som voksenlærling:

- Fagligheden er min drivkraft og den benzin, der holder Bøjes Brød kørende. Vi går sindssygt højt op i det, vi laver. Det skal se godt ud, og det skal smage godt.

Denne nyhed er en del af temaet Hvor blev de af, hvor Fødevareforbundet NNF har mødt nogle af de fødevarearbejdere, der kom i problemer for år tilbage, og har opsøgt dem for at se, hvordan det går i dag.