Nyhed

Ticans medarbejdere glade for tysk overtagelse

Slagteriarbejderne på Tican kommer for fremtiden til at være en del af den tyske slagterikoncern Tönnies, og ikke en del af den danske koncern Danish Crown. Og det er de glade for på slagteriet i Thisted

Slagteriarbejderne på Tican kommer for fremtiden til at være en del af den tyske slagterikoncern Tönnies, og ikke en del af den danske koncern Danish Crown. Og det er de glade for på slagteriet i Thisted

De to store, danske slagterikoncerner Danish Crown og Tican har siden slutningen af februar 2015 arbejdet på en fusion. Men efter konkurrencemyndighedernes frist for godkendelse af fusionen udløb den 31. oktober, valgte Danish Crown at trække sig fra fusionsaftalen.

I stedet har Tican indgået en rammeaftale om overdragelse af aktiekapitalen i Tican A/S til den tyske fødevarekoncern Tönnies.  Det fremgår af en pressemeddelelse fra Tican.

Aftalen sikrer de danske arbejdspladser:

- Aftalen med Tönnies giver samtidig tillid til, at den fremtidige afregningspris for slagtesvin og -søer vil være på et konkurrencedygtigt niveau. Det har ligeledes været afgørende for bestyrelsen og ledelsen, at sikre den fremtidige drift og udvikling af Ticans selskaber - herunder også de ca. 700 arbejdspladser i Danmark, skriver Tican i pressemeddelelsen.

Aftalen mellem Tican og Tönnies er betinget af godkendelse fra EU's konkurrencemyndigheder. Denne ventes at falde på plads omkring årsskiftet.

Klapsalver på Tican

Medarbejderne på Tican fik beskeden om den nye ejer i morges, og ifølge fællestillidsmand Peter Uno Andersen, vakte nyheden glæde blandt medarbejderne:

- Vores koncernsdirektør fik et kæmpebifald. Mine kolleger er lettede over den noget overraskende melding. Vi tror på, det her giver os en langt større sikkerhed for vores arbejdspladser, end hvis fusionen med Danish Crown var blevet til noget.

Han tilføjer, at han ser særdeles positivt på fremtiden, og ser Tönnies' opkøb som en spændende løsning for Tican.

Mulighed for reel konkurrence

Også hos Fødevareforbundet NNF ser man positivt på opkøbet.

- Det er jo i hvert fald et klokkeklart bevis på, at det kan betale sig at drive slagteri i Danmark. Vi er vant til at høre på klagesangen om, at danske slagteriarbejdere er for dyre, og vilkårene for erhvervslivet for dårlige. Derfor er det positivt, at store, internationale spillere ikke deler den opfattelse, siger forbundssekretær for slagterindustriområdet Jim Jensen.

Men han understreger samtidig, at det er for tidligt at konstatere, at opkøbet også er en sikring for den samlede danske slagteribranche:

- Det betyder jo, at konkurrencesituationen i Danmark bliver skærpet. Men det løser ikke den udfordring, der ligger i, at der mangler slagtesvin. Alt for mange svineprocenter sender deres smågrise til Tyskland i stedet for at fede dem op og slagte dem i Danmark.

I første omgang glæder han sig dog over, at slagteriarbejderne på Tican i Thisted ser ud til at fået en mere langtidssikret arbejdsplads.

Tönnies ejer i forvejen slagteriet SB Pork i Brørup.