Foto af De stadig lune. Helt frisklavede Ostepops vakte lykke hod fødevareministeren, forbundsformanden og de øvrige besøgende hos KiMs
Nyhed

Minister på fynsk fødevare-rundtur

Ostepops, marcipan og dansk hvede var blandt emnerne, da fødevareministeren besøgte tre fynske fødevarevirksomheder. Og så blev det til en del snak om afgifter

Ostepops, marcipan og dansk hvede var blandt emnerne, da fødevareminister Dan Jørensen besøgte tre fynske fødevarevirksomheder. Og så blev det til en del snak om afgifter

Lantmännens mølle på havnen i Odense skilte sig ud, da fødevareminister Dan Jørgensen (S) torsdag den 5. marts brugte en hel dag på at besøge fødevarevirksomheder i Odense og omegn.

I modsætning til besøgene hos KiMs og Odense Marcipan, så handlede snakken mellem fødevareministeren, virksomhedens ledelse, forbundsformand Ole Wehlast og afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Lillebælt-Fyn ikke om det danske afgiftssystem, men om udfordringer for den danske hvedeproduktion.

På Odense Marcipan og KiMs handlede meget af snakken om virksomhedernes slet skjulte frustration over de danske afgifter.

Fødevareforbundet NNF har tidligere gjort politikerne opmærksomme på, de konkurrenceforvridende aspekter, der er ved dele af det danske afgiftssystem:

- Der er ikke nogen tvivl om, at det her områder fylder en del for fødevarevirksomhederne. Derfor fylder det selvfølgelig også noget for os. Det er en fælles opgave for virksomheder, politikerne og os at arbejde for fastholdelse af arbejdspladser og vækst i den danske fødevareindustri, konstaterer forbundsformand Ole Wehlast.

Kvalitetsbevidste virksomheder

Han understreger dog samtidig, at det grundlæggende er positivt, at ministerens besøg ikke affødte hidtil ukendte frustrationer:

- Det må alt andet lige være udtryk for, at den nuværende regering helt grundlæggende har gjort det godt i forhold til at understøtte de danske fødevarevirksomheder. Der er også mit klare indtryk, men det er naturligvis rart at få det bekræftet, siger Ole Wehlast. 

Virksomhedernes frustrationer kom ikke bag på fødevareministeren:

- Det er velkendt, at vi på fødevareområdet har nogle afgifter, som påvirker mange virksomheder i branchen. Jeg lytter naturligvis til virksomhedernes tilbagemeldinger om de konkrete udfordringer afgifterne giver og bringer det tilbage til min kollega i skatteministeriet, siger Dan Jørgensen.

Virksomhedernes lidt kritiske ryster bidrog dog ikke til sure miner hos ministeren:

- Det er altid interessant at komme udenfor Christiansborgs mure og få en fornemmelse af, hvordan stemningen er ude hos de forskellige virksomheder og hos deres medarbejdere. Mine besøg hos de tre fynske fødevarevirksomheder gav mig et positivt indtryk af nogle virksomheder, der har fingeren på pulsen og fokuserer på det høje kvalitetsniveau, der netop er kendetegnende for den danske fødevareindustri, siger Dan Jørgensen.

Besøgene var arrangeret af Fødevareforbundet NNFs afdeling Lillebælt Fyn og havde formål at give ministeren, virksomhederne og Fødevareforbundet NNF mulighed for at tage temperaturen på tre af Fyns førende fødevarevirksomheder.