Foto af Arla Foods forventer at flere produktionsjob i de kommende år. Det skyldes at EU's mælkekvoter forsvinder og danske landmænd kan producere mere mælk.
Nyhed

Mælkekvoter fjernes: Flere mejerijob på vej

EU's mælkekvoter forsvinder 1. april i år. Det får landbruget til at producere mere mælk, og det giver flere job på danske mejerier

EU's mælkekvoter forsvinder 1. april i år. Det får landbruget til at producere mere mælk, og det giver flere job på danske mejerier

I over 30 år har danske landmænd kigget mod EU, når de har skulle planlægge, hvor meget mælk de kunne producere.

Men fra 1. april er det slut med EU-kvoter på mælk.

Fremover må landmænd i hele Europa producere lige så meget mælk, som de har lyst til.

Det kommer til at give travlhed på de danske mejerier, der forventer at byde flere nye kolleger velkommen i løbet af de kommende år. Sådan lyder det fra landets største mejeri-koncern Arla Foods. 

- Vi tror på at der bliver skabt flere produktionsjob over de kommende år, men det er endnu for tidligt at sige præcist, hvor mange job der bliver tale om, siger Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør i Arla Foods.

Hun fortæller, at Arla forventer, at håndtere op mod 2 milliarder ekstra kilo mælk i de kommende fem år.

Omkring halvdelen vil blive produceret i Danmark.  

- Vi håber meget, at de dygtige kolleger på landets mejerier kan se frem til flere nye kolleger i de kommende år. Der er ingen tvivl om, at mælkekvoterne har været en barriere for beskæftigelsen i mange år. Jeg håber, de flere kilo bliver brugt til at fremstille højkvalitetsprodukter. Det er her vi kan skabe flest nye job, siger Poul Erik Faarkrog, forbundssekretær for mejeriområdet i Fødevareforbundet NNF.

Landdistrikter får mest gavn af nye job 

Landbrug & Fødevarer vurderer, at en øget mælkeproduktion vil bidrage til at sikre 5.000 arbejdspladser, ikke mindst i yderområderne. Og det er ikke kun i landbruget, at arbejdspladserne vil vokse.

- Der er noget mere mælk, der skal transporteres, så der skal flere til at køre lastbilerne. Der skal produceres noget emballage, så der er en lang række job, der følger med den stigende produktion, siger Thomas Søby til DR Nordjylland.

Det er ikke kun i Danmark, at der vil blive produceret mere mælk.

EU's landbrugskommissær, irske Phil Hogan ser også optimistisk på fremtiden uden mælkekvoter.

- Men det giver med garanti også mulighed for at skabe vækst og jobs. Hvis mælkesektoren fokuserer mere på produkter med høj merværdi og ingredienser til funktionelle fødevarer, kan den blive en økonomisk drivkraft i EU. De mere sårbare områder, hvor afviklingen af kvoteordningen måske ses som en trussel, kan udnytte den vifte af foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne, der findes i kraft af nærhedsprincippet, siger Phil Hogan

Fakta: Mælkekvoter i EU

I begyndelsen af 1980'erne var der stor overproduktion af mælk og mejeriprodukter i Europa. Derfor besluttede landbrugsministrene i det daværende EF - i dag EU, at produktionen skulle begrænses og reguleres.

Det skete med indførelsen af et loft over produktionen - mælkekvotesystemet - pr. 1. april 1984. i 2003 vedtog EU at mælkekvoterne skulle stoppe i 2015.