Foto af Et udsnit af det store debatpanel til aftenens stormøde
Nyhed

Stormøde: Bønder og fødevarearbejdere vil satse på vækst

Der var stor enighed om, at vækst i landbrug og fødevarebranche er nødvendig, da landmænd, fødevarearbejdere og politikere mødtes til stormøde om fødevareklyngens fremtid

Der var stor enighed om, at vækst i landbrug og fødevarebranche er nødvendig, da landmænd, fødevarearbejdere og politikere mødtes til stormøde om fødevareklyngens fremtid

350 bønder og fødevarearbejdere var mødt op i Aulum Fritidscenter mellem Herning og Holstebro. Mandag aften var der debat med en række politikere om fødevareklyngens fremtid.

Udgangspunktet var klart, og enigheden til at tage og føle på: Landbruget er presset og det giver mindre produktion. Derfor er der også mindre at lave for fødevarearbejderne. Så hvordan sikrer vi vækst i landbruget og fødevarebranchen?

Bag stormødet stod Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland og Landboforeningen Herning-Ikast.

Det var også afdelingsformand fra Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland, Steen Hartmann, der bød velkommen og slog tonen an.

- Vi skal turde stå sammen på tværs af politisk overbevisning. Midt- og Vestjylland har brug for de 12 procent, fødevareklyngen udgør af den samlede beskæftigelse i Midt- og Vestjylland. I Midt- og Vestjylland har vi de sidste 10-12 år mistet ca. 4.500 slagteriarbejdspladser. Derfor skal vi værne om de slagteriarbejdspladser vi har tilbage, sagde afdelingsformanden.

Stormode Aulum Midt Vestjylland 06

Slagteriarbejder Poul Siggaard fra Danish Crown i Herning tog ordet

Politisk enighed: landbrug og fødevarer har brug for vækst

Der var lagt op til politisk debat mellem Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), næstformand i Venstre Kristian Jensen (V), fødevareordfører for Socialdemokraterne Orla Hav (S) og borgmester i Ikast-Brande kommune Carsten Kissmeyer (V).

Alle slog fast, at vækst i landbruget og fødevarebranchen er afgørende.

- Der er ingen tvivl om, at der er folk, der ikke tror på landbruget. Det hører fortiden til. Men de tager fejl. Det er en branche med 140.000 beskæftigede. Det er mere end hver 10. af os, sagde Mogens Jensen(S).

Både regeringens vækstplan for fødevarer og den nylige hjælpepakke til landbruget, der etablerer en fond på to milliarder som landmændene kan låne fra, satte rammen for debatten.

Alle bakkede op om planerne, men Kristian Jensen (V) slog fast, at implementeringen af vækstplan for fødevarer har gået for langsomt, og fremførte blå bloks 16 forslag til at styrke landbruget og fødevarebranchen.

Det var småt med politiske løfter i debatten.

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild og institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet Henrik Zobbe, deltog også i debatten.

Stormode Aulum Midt Vestjylland 01

Inden debatmødet var der gårdbesøg hos kvægmanden Torben Thorsen i Vinderup

Danish Crown skylder svar

På debatmødet gav forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast, en krads kritik af Danish Crown-koncernen.

- Min tålmodighed bliver sat på prøve igen og igen, når jeg hører den administrerende direktør for Danmarks største fødevarevirksomhed Kjeld Johannsen tale om, hvordan han kun ser Danish Crown vækste uden for landets grænser, sagde Ole Wehlast og henvendte sig direkte til de fremmødte landmænd, der ejer Danish Crown:

- Det er jer, der bestemmer, om I vil flere danske arbejdspladser, eller om I hellere vil have flere tyske eller polske arbejdspladser. Og hvis I vælger det sidste, så bliver det altså uden min hjælp, sagde Ole Wehlast.

Ingen landmænd tog ordet og svarede på, hvor de mener Danish Crown skal investere.