Nyhed

Slagteriarbejdere arbejder 30 minutter mere om ugen

På to år har slagteriarbejderne øget arbejdsugen med 30 minutter, så de i dag arbejder hele 40,4 timer i gennemsnit om ugen. Det viser nye tal Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Genrefoto: Slagteriarbejdere på slagteri
Genrefoto: Slagteriarbejdere på slagteri

På to år har slagteriarbejderne øget arbejdsugen med 30 minutter, så de i dag arbejder hele 40,4 timer i gennemsnit om ugen. Det viser nye tal Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Slagteriarbejdere kan ikke beskyldes for at være dovne og sige nej til overarbejde. Ansatte på landets slagterier arbejder i gennemsnit 40,4 timer om ugen.

Det er 2,8 timer mere end den gennemsnitlige danske lønmodtager. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

På bare to år, fra 2012 til 2014, har slagteriarbejderne øget den almindelige arbejdsuge med 30 minutter.

Den samme stigning kan ses på hele arbejdsmarkedet, hvor der i dag arbejdes 37,6 timer i gennemsnit.

Stigningen er bemærkelsesværdig, mener seniorforsker Jens Bonke. Han forsker i arbejdstid ved Rockwoolfondens Forskningsenhed.

- Det er rigtig interessant. Det tyder på en stigning i danskernes arbejdstid af et vist omfang, siger Jens Bonke til Fagbladet 3F.

Han vurderer, at det er væksten i økonomien, der har fået arbejdstiden til at stige. 

Fødevareforbundet NNF bekymret for nedslidning

De nye tal bør få arbejdsgiverne til at holde igen med udsagn om, at danske lønmodtagere ikke er fleksible nok. Sådan lyder det fra Fødevareforbundet NNF. 

- Der er ingen tvivl om, at fødevarearbejdere arbejder hårdt og er fleksible, når arbejdsgiverne eksempelvis efterspørger overarbejde, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Men nyheden om den øgede arbejdstid er ikke udelukkende positiv. En undersøgelse blandt fødevarearbejdere viser, at 24 procent af slagteriarbejderne ofte har smerter på grund af jobbet.

Undersøgelsen er foretaget af Analyse Danmark. Du kan læse mere om undersøgelsen i det seneste nummer af Substans - medlemsmagasin for fødevarearbejdere.

- Den øgede arbejdstid giver også anledning til bekymring. Vi ved, at meget af arbejdet på slagterierne er hårdt og ensformigt. Hvis arbejdstiden bliver ved med at vokse, så kommer det til at betyde mere nedslidning og mindre tid til restituering i fritiden, mener Tage Arentoft.  

Danske slagterier topper også listen over brancher i Danmark, hvor flest ansatte anmelder en erhvervssygdom i forhold til antallet af medarbejdere.

Der er tre gange så mange anmeldelser end gennemsnittet på tværs af brancher. Det viser tal fra Arbejdstilsynet.