Foto af Louise Bünemann (tv) og Ella Maria Bisschop-Larsen (th) var i debat med ole Wehlast
Nyhed

Folkemøde: Kontroversielt økologiforslag fra naturfredningsforeningen

Naturfredningsforeningen mødte stor modstand til debat på Folkemødet, da de foreslog mere økologi som vejen frem for dansk fødevare- og landbrugsproduktion

Naturfredningsforeningen mødte stor modstand til debat på Folkemødet, da de foreslog mere økologi som vejen frem for dansk fødevare- og landbrugsproduktion

Debatten var skarp mellem Dansk Naturfredningsforening, DI Fødevarer og Fødevareforbundet NNF, da spørgsmålet om vækst versus miljø og klima blev sat til debat i Fødevareforbundet NNFs telt til Folkemødet i Allinge på Bornholm.

Med en overskrift for debatten, der hed Vækst & Fødevarer: Kan beskæftigelse og miljøhensyn gå hånd i hånd? var der varmet op til en engageret  debat.

Ella Marie Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, lagde ud:

- Kigger vi på dansk landbrug i dag, så har vi store udfordringer.62 procent af Danmark er landbrugsland. Vandmiljøet har det bedre, men vi er langt fra i mål. Vi har en af de mest effektive fødevareproduktioner, men vi er langt fra i mål, sagde hun og foreslog, at landbruget og fødevareindustrien skal satse på økologi.

Både Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, og Louise Bünemann, DI Fødevarer, var noget mere positive.

Til gengæld tror ingen af dem på, at man kan haste en økologisk omlægning igennem, fordi markedet simpelthen ikke er til det.

- Succesen for dansk landbrug er, at vi bruger hele grisen. Vi sender bacon til England, spareribs til USA og grisetryner til Kina. Det er godt for virksomhederne og miljøet, sagde Louise Bünemann.

Både Louise Bünemann og Ole Wehlast slog fast, at der skal være et skarp fokus på beskæftigelsen.

- Der er tusindvis af arbejdspladser i den danske fødevareklynge. Det skal vi passe godt på, sagde DI Fødevarer-repræsentanten.

Ole Wehlast var enig:

- Vores fokus er på at bevare jobs. Beskæftigelse og miljø er ikke hinandens modsætninger - det er hinandens forudsætninger.

- Jeg tror ikke landmændene forurener unødigt og udpiner deres jord, for så har de ingen forretning, sagde forbundsformanden.

Det var Ella Maria Bisschop-Larsen uenig i:

- Så enkelt er det ikke. Det er vandmiljøet, det går ud over, fordi det flyder ud fra markerne. Så landmændene ødelægger ikke deres egen forretning.

Hun mener til gengæld, at en omlægning til økologi vil skabe flere arbejdspladser.