Nyhed

Folkemøde for alle

Debatten om Folkemødet skal ikke drukne i historier om lobbyister og gratis fadøl. Vi skal diskutere hvilken rolle virksomheder og organisationer har i et moderne demokrati

Debatten om Folkemødet skal ikke drukne i historier om lobbyister og gratis fadøl. Vi skal diskutere hvilken rolle virksomheder og organisationer har i et moderne demokrati

Folkemødet nærmer sig - og med Folkemødet kommer også den evigt tilbagevendende debat om interesseorganisationer og virksomheders deltagelse på Bornholm.

Er vores mål i virkeligheden bare, at reklamere for vores varer?

Er vi blot ude på at smøre politikerne med gratis fadøl?

Og har vi forvandlet et ellers folkeligt møde til en samling for lobbyister?

Vi repræsenterer henholdsvis et fagforbund og en privat virksomhed. Og vi er begge Folkemødedeltagere.

Den ene af os skal bruge folkemødet på at diskutere illegal handel med cigaretter, der årligt snyder statskassen for 160 millioner kroner. Den anden skal blandet andet bruge dagene på Bornholm til at sætte fokus på, hvordan vi skaber vækst i Danmark.

Vi er på Bornholm, fordi vi gerne vil debattere netop disse områder, som er vigtige for os hver især.

Men ikke kun for os. Det er relevante problemstillinger for vores samfund, for politikerne på Christiansborg og for danskerne.

Derfor ærgrer det os, at virksomheder og interesseorganisationers deltagelse på Folkemødet problematiseres og mistænkeliggøres.

Det er vores påstand, at disse aktører er en naturlig og sund del af det danske folkestyre. Og derfor også en helt naturlig del af Folkemødet.

I virkeligheden mener vi, at det er helt oplagt, at danske virksomheder og interesseorganisationer deltager.  For selvfølgelig er det relevant for politisk interesserede at blive klogere på de udfordringer miljøet og det private erhvervsliv står overfor.

Ligesom det er relevant med de udfordringer, vores eksportvirksomheder, landbruget, det frivillige foreningsliv og fagforbundene har og som de sætter fokus på under folkemødet.

På Folkemødet er der fuldstændig åbenhed omkring hvem, der mødes med hvem i de små og store debattelte.

Alle er inviterede, og publikum stemmer med fødderne, hvis de synes, at debatterne bliver for ensporede eller kedelige.

I modsætning til møder og konferencer, så giver folkemødet den ultimative åbenhed for borgerne. Lad os glæde os over det, og ikke sige, at nogen har mere ret til at komme til Folkemøde end andre.

Vi vil gøre vores for, at debatten omkring Folkemødet ikke skal drukne i historier om lobbyister og gratis fadøl.

I stedet ønsker vi en konstruktiv diskussion om, hvilken rolle virksomheder og organisationer har i et moderne demokrati. Den debat tager vi naturligvis på Folkemødet om torsdagen. Og ja, alle er inviteret.

Debatindlægget er bragt i Børsen 11. juni 2015