Nyhed

Overenskomster giver færre sure smileys

Gode løn- og arbejdsvilkår giver bedre fødevaresikkerhed og hygiejne. Det viser en ny gennemgang af Fødevarestyrelsens smileyordning

Gode løn- og arbejdsvilkår giver bedre fødevaresikkerhed og hygiejne. Det viser en ny gennemgang af Fødevarestyrelsens smileyordning

Er der styr på løn- og arbejdsvilkårene for de ansatte i en slagter- eller bagerbutik, så er chancen for en sur smiley dobbelt så lille, som hvis en virksomhed ikke har overenskomst.

Det viser en analyse af Fødevarestyrelsens smileyordning.

Substans - Medlemsmagasin for fødevarearbejdere har analyseret 2.971 kontrolbesøg fordelt på ni fødevarebrancher.

Resultatet viser, at har en virksomhed ikke overenskomst, så får 4,8 procent en anmærkning og en form for sur smiley, mens det kun er tilfældet for 2,4 procent af virksomhederne med overenskomst.

Den største forskel på glade og sure smileys er hos bagerbutikkerne.

Her får 2,8 procent af virksomhederne med overenskomst en anmærkning af Fødevarestyrelsen.

Har virksomheden ikke overenskomst stiger tallet til 7,4 procent.

Der er altså næsten tre gange så mange sure smileys hos bagerbutikker uden overenskomst, som hos bagerbutikkerne med gode løn- og arbejdsvilkår.

Ordnede forhold gavner forbrugerne

Der findes fire forskellige smileys.

Den glade betyder ingen anmærkninger, mens den værste, en helt sur smiley, betyder at virksomheden risikerer en bøde eller politianmeldelse.

- Når en virksomhed har ordnede forhold hele vejen igennem, så kommer det ikke bare medarbejderne til gode, men også forbrugerne. Danmark er kendt for en tårnhøj fødevaresikkerhed, og det skyldes blandt andet, at vi har et organiseret arbejdsmarked med overenskomster, der sikrer medarbejderne gode løn- og arbejdsvilkår, siger Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF.

Overenskomster betaler sig

Hos brancheorganisationen Bager- og konditormestre i Danmark (BKD) er man glad for, at organiserede bagerbutikker får så få anmærkninger af Fødevarestyrelsen.

Brancheforeningen bruger mange ressourcer på at hjælpe og vejlede bagermestre landet over.

- Resultaterne viser, at det absolut kan betale sig at være medlem og have overenskomst. Vi kontakter medlemsvirksomheder en til to gange om året og vejleder dem i eventuelle nye regler. På den måde sikrer vi, at bagermestrene hele tiden er opdateret på ny lovgivning, og det er med til at sikre en høj fødevaresikkerhed, siger Hardy Christensen, formand for Bager- og Konditormestre i Danmark.

Analysen omfatter ni fødevarebrancher. Der er tale om:

  • Fremstilling af friske bageriprodukter
  • Slagter- og viktualieforretninger
  • Industriel fremstilling af brød og kager
  • Mejerier samt ostefremstilling
  • Forarbejdning af andet kød
  • Forarbejdning af svinekød
  • Fremstilling af tvebakker og kiks 
  • Fremstilling af kakao, chokolade og sukkervarer
  • Fremstilling af andre fødevarer i.a.n.