Nyhed

Nødråb: Fødevarejobs risikerer at flytte til udlandet

Tusindvis af danske fødevarejobs risikerer at blive flyttet til udlandet. Det vurderer Landbrug & Fødevarer. Fødevareforbundet NNF er bekymrede og ønsker bedre politiske rammevilkår

Tusindvis af danske fødevarejobs risikerer at blive flyttet til udlandet. Det vurderer Landbrug & Fødevarer. Fødevareforbundet NNF er bekymrede og ønsker bedre politiske rammevilkår

Omkring hver fjerde af de danske fødevare- og agrovirksomheder har allerede helt eller delvist flyttet produktionen til udlandet i løbet de seneste år, og hver fjerde overvejer at gøre det.

Det fremgår af en undersøgelse, som interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer har foretaget blandt medlemsvirksomhederne. Det skriver Jyllands-Posten.

- Det er bekymrende, at så mange virksomheder tror, de kan løse de økonomiske udfordringer ved at flytte arbejdspladser til udlandet. Jeg håber, politikerne vil lytte til fødevarevirksomhederne og landbruget, så vi sammen skal få skabt nogle bedre vilkår for en fremtidig fødevareproduktion i Danmark, siger Jim Jensen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF.

Flytter på trods af overskud

Han nævner harmonikrav for slagtesvin og en tilpasning af mulighederne for at gøde tættere på det økonomisk optimale, ligesom der skal ryddes op i de mange punktafgifter.

- Hvis der bliver skabt bedre politiske rammevilkår, så skal landmændene og fødevarevirksomheder også turde satse på Danmark. Jeg tror stadig, at Danmark vil være en global spiller på fødevareproduktion i mange år, så længe politikerne vågner op, siger Jim Jensen.

Samtidig skal de danske landmænd og fødevarevirksomheder tænke sig om, før de flytter arbejdspladser ud af landet.

- Det er ikke altid lige nemt at forstå, hvorfor virksomhederne flytter til udlandet. Lige nu mister hundredevis af fynske slagteriarbejdere jobbet i Faaborg, fordi deres arbejdsplads flytter til England. Men produktionen i Faaborg giver overskud og er rentabel. Det vækker undren hos mange slagteriarbejdere, at man så alligevel vælger at flytte til England, siger Jim Jensen.

Landbrug & Fødevarer: Lønnen er ikke problemet

Ifølge Landbrug & Fødevarer er det politikerne, og ikke medarbejderne der skal vågne op.

- Skatter og afgifter er for høje, og det administrative bøvl skal ned, hvis det fortsat skal være muligt at drive virksomhed i Danmark på konkurrencedygtige vilkår, siger Thomas Søby, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer til Jyllands-Posten.

Lønniveauet er der ifølge Thomas Søby mindre at gøre ved.

- Vi har et ganske glimrende overenskomstsystem i Danmark med forhandlinger mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, og selv om de danske lønninger er høje, må man også medgive, at fagbevægelsen ved de seneste overenskomstforhandlinger har vist ansvarlighed, siger Thomas Søby til Jyllands-Posten.