Nyhed

Publikumshit: Detailslagtere imponerer til DM i Skills

DM i Skills kører derudaf. De håbefulde lærlinge er optimistiske og publikum er imponerede

DM i Skills kører derudaf. De håbefulde lærlinge er optimistiske og publikum er imponerede

- Hvorfor har i bowlerhat på?

- Kan man få en hotdog?

Der er masser af spørgsmål til detailslagterne til DM i Skills. Publikum står i en kødrand og ser imponeret til.

- Det er spændende, at der er publikum på. Folk kommer forbi og stiller spørgsmål og fotograferer. Det kan jeg faktisk godt lide, siger Rikke Gravlund Lind, fra Slagteriskolen i Roskilde. Hun er i lære hos I/S Andersen Slagtergården.

- Det var sjovt, da en flok skolebørn kom forbi, da vi var ved at partere en gris. De synes det var ulækkert og klamt med grisetær og andre ukendte dele af grisen. Det var underholdende at høre deres kommentarer, siger detailslagterlæringen.

Halvvejs inde i konkurrencen er optimismen stadig i top, fortæller Mikkel Dahlberg Toft Jensen fra Food College Aalborg. Til daglig er han detailslagterlærling hos Slagter Bay i Hjørring:

- Det er pissefedt. Jeg har haft godt styr på det, men min tidsfornemmelse er væk. Jeg har faktisk mindre nerver på her i Bella Centeret, end da jeg øvede mig derhjemme. Der kunne jeg gå rundt og bekymre mig for, hvordan det ville gå. Det er væk nu. Nu må det gå som det går.

Folkeskoleelever får smag for nye fag

Torsdag og fredag er gennemsnitsalderen i Bella Center ung.

Tusindvis af folkeskoleelever er rundt og kigge på de mange konkurrencer, og får et indtryk af de mange forskellige erhvervsuddannelser der er med til DM i Skills.

Mange steder kan de unge selv prøve kræfter med fagene. Sarah Djurhus fra Hørsholm Skole fik til opgave at fylde en tarm op med kød.

- Det er ret sjovt selv at prøve kræfter med slagterfaget. Jeg synes faktisk ikke det var så svært at få kødet ind i den tynde tarm. Jeg har fået et godt indblik i de forskellige fag, som jeg ikke havde i forvejen, siger folkeskoleeleven.

Industrislagtere: Kødet flyver ikke ned i køledisken af sig selv

Til DM i Skills konkurrer bagere, konditorer og detailslagtere i hver deres konkurrence. Indtil i år har detailslagterne altså været alene om at repræsentere slagterfaget til DM i Skills.

Men i år er industrislagterne for første gang med. Faget er med som et såkaldt demonstrationsfag. Det betyder at der ikke kåres en danmarksmester i faget, men at de besøgende kan se hvad det vil sige at være industrislagter og hvordan uddannelsen er bygget op. 

Mange glemmer nemlig, at der sker en masse forarbejde inden kødet lander i detailslagterens køledisk.

- Vi er her for at vise, at kødet ikke flyver fra landmanden og direkte ned i køledisken. Dyret bliver slagtet og forarbejdet på et slagteri, og her arbejder industrislagterne. Det tror jeg mange unge ikke helt er klar over, siger Henrik Neumann, der underviser på Slagteriskolen i Roskilde.  

Han forklarer at uddannelsen er meget mere end at svinge en kniv korrekt.

- Du lærer ikke kun hvordan du slagter og laver gode udskæringer. Du lærer også at håndterer avanceret teknologi, så der er gode muligheder, hvis man vil fortsætte i andre dele af industrien, siger Henrik Neumann.