Foto af Freja Krarup Johansen er konditorlærling hos Brødkunsten i København. De næste tre dage kæmper hun om at blive danmarks bedste konditorlærling til DM i Skills i Bella Center.
Nyhed

Nu dyster danmarks bedste lærlinge om medaljer

Torsdag formiddag åbnede statsminister Helle Thorning Schmidt DM i Skills - danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelser. De næste tre dage kæmper over 300 elever og lærlinge om at blive de bedste inden for deres fag

Torsdag formiddag åbnede statsminister Helle Thorning Schmidt DM i Skills - danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelser. De næste tre dage kæmper over 300 elever og lærlinge om at blive de bedste inden for deres fag

302 elever og lærlinge startede torsdag en tre dage lang konkurrence - DM i Skills.

På lørdag bliver danmarksmestrene i 36 forskellige faglige uddannelser kåret.

Blandt dem er detailslagter, bager- og konditoruddannelsen.

Det er femte gang, at der bliver holdt DM i Skills.

I år er konkurrencen større end nogensinde, med flere fag og flere deltagere.

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) åbnede DM i Skills med en klar opfordring. Flere unge skal have en faglært uddannelse.

- Vi skal have flere unge til at vælge en faglig uddannelse - ikke bare for deres egen skyld, men også fordi, at vi har brug for kloge hoveder og hænder. Der er brug for kloge hænder og hoveder til at passe de syge og ældre, yde god service til kunder og til at styre industriens højteknologiske maskiner. Som faglærte har I udsigt til gode job, gode udviklingsmuligheder og god løn, sagde Helle Thorning-Schmidt under sin åbningstale ved DM i Skills 2015.

Hør hele Helle Thornings Schmidts tale

Lærlinge er vigtige rollemodeller

Over de tre dage som DM i Skills varer forventer man omkring 50.000 besøgende.

Størstedelen af dem er skoleelever fra 7. til 10. klasse, der får mulighed for både at se og prøve om en erhvervsuddannelse er noget for dem.

8. klasserne dyster i Skills Stafet om at være bedst og hurtigst til en række forskellige færdigheder.

Helle Thorning-Schmidt lagde vægt på, at de 302 Skills-deltagere er rollemodeller.

Rollemodeller for de mange tusinde folkeskoleelever der i disse dage besøger Bella Center i København, for at få inspiration til hvilken uddannelse de skal vælge efter folkeskolen.

- Det er ikke for at lægge en byrde på jeres skuldre, men I er rollemodeller. Det er derfor der kommer mange folkeskoleelever i disse dage for at blive inspireret af jer. At være rollemodel betyder noget. Da Jesper fra Holstebro blev verdensmester indenfor malerfaget, kunne de mærke det på Holstebro Teknisk Skole. Der kom så mange nye elever at de blev nødt til at bygge en ny hal til de mange nye elever, sagde Helle Thorning Schmidt.  

Helle Thorning DM i Skills 2015

Helle Thorning-Schmidt sammen med en af de mange unge, der er kommet for at se håndværk af høj kvalitet.

Konditorlærlingen Freja Krarup Johansen fra Brødkunsten på Jagtvej i København, ser dog ikke sig selv som en rollemodel.

- Nej jeg tror ikke jeg er rollemodel. Men vi viser hvad vi kan, viser faget frem og gør vores bedste, siger konditorlærlingen, der går i skole i Ringsted.

Hun er i gang med en lime-glace. Den skal indgå i en kage, der er inspireret af den brasilianske nationaldrik Caiprinha.

Årets tema er nemlig karneval, for VM i Skills til august er i Brasilien, og der skal både en konditor og en bager med fra Danmark.

Dommerne ånder dig i nakken

Freja Krarup Johansen er begejstret for at være med til DM i Skills:

- Det er fedt. Folk er mega dygtige og skrappe. Det er spændende hvad de andre laver. Selvom vi kender hinanden, så holder man kortene tæt ind til kroppen.

DM i Skills er kulminationen på lang tids forberedelse for de unge lærlinge.

- Jeg har øvet meget. Men det er jo ikke det samme, som når fire dommere ånder dig i nakken, siger Freja Krarup Johansen med et smil, mens hun pisker lime-glacen.

Blandt dommerne er mesterskaberne også kommet godt i gang.

Krista Hansen er en af konditordommerne, og derudover skuemester for Fødevareforbundet NNF.

- Det er smadderdygtige unge mennesker. Som dommer kan man blive overrasket, for det er decimalerne der skiller dem. Det handler både om præsentation og smag, siger Krista Hansen.

Det er gratis at besøge DM i Skills i Bella Centeret i København.

Find program og praktiske oplysninger her