Nyhed

Skrotpræmie til udslidte landbrug vil skabe nye arbejdspladser

Forslag om skrotpræmie til nedslidte staldanlæg, der erstattes med nye miljøvenlige anlæg vil gavne miljøet og skabe nye arbejdspladser
GENREBILLEDE Grise i stald
GENREBILLEDE Grise i stald

Forslag om skrotpræmie til nedslidte staldanlæg, der erstattes med nye miljøvenlige anlæg vil gavne miljøet og skabe nye arbejdspladser

I disse dage sidder partierne på Christiansborg og er ved at lægge sidste hånd på den landbrugs- og fødevarepakke, der forventes at blive fremlagt inden Folketinget går på juleferie i starten af næste uge.

Hvis politikerne virkelig vil gøre en forskel og fremtidssikre både beskæftigelsen og det danske miljø, er der grund til at kigge på andre løsningsforslag end dem, der indtil nu har været på forhandlingsbordet.

Sådan lyder det fra Fødevareforbundet NNF.

- Vi har flere gange fremlagt forslaget om en skrotpræmie til svineproducenter, der erstatter ældre, udslidte anlæg med moderne, miljøvenlige anlæg. Det vil løse flere af de udfordringer, der lige nu og her er for landbruget. Det vil være en gevinst for vores miljø, fordi vi kan få lukket de landbrug, hvor landmændene ikke har haft økonomisk råderum til at modernisere og investere i ny teknologi, forklarer Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

En samlet investering på i omegnen af 325 millioner kroner vil forøge produktionen af slagtesvin med cirka 100.000 om året, skabe cirka 400 job i byggeperioden, og efterfølgende vil der være varige job til yderligere cirka 375 slagteri- og landbrugsarbejdere.

Beregningen er lavet af Fødevareforbundet NNF på baggrund af tal fra Landbrug & Fødevarer, samt Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Beregningen forudsætter, at der nedlægges staldanlæg til produktion af 250.000 slagtesvin, og i stedet etableres nye, moderne stalde til produktion af 350.000 slagtesvin om året.

Øget eksport uden miljøbelastning

Fødevareforbundet NNF foreslog en lignende skrotpræmie til nedslidte og miljøbelastende anlæg tilbage i 2012.

- Derudover vil det kunne biddrage med øgede eksportindtægter på lige omkring 150 millioner kroner om året. Det er rene velfærdskroner, og jeg har meget svært ved at se, hvem der kan være modstander af en løsning, der gavner miljøet, beskæftigelsen og velfærden, konstaterer Ole Wehlast.

Den helt centrale fordel ved en skrotordning vil dog være, at det kan få en gavnlig effekt på beskæftigelsen:

- Det gør ondt at se, hvordan tusindvis af danske jobs bliver kørt til udlandet sammen med smågrisetransporterne. Hvis skrotpræmien bliver målrettet de landbrug, der producerer slagtesvin, vil konsekvensen blive, at vi får flere danske slagtesvin, der skal slagtes i Danmark, og det vil give arbejdspladser, siger Ole Wehlast.