Nyhed

Melad inspirerer unge til at blive slagter

22-årige Melad Yaldiko er slagterlærling hos Føtex Food. Han vil gerne inspirere andre unge til at vælge en fødevareuddannelse

22-årige Melad Yaldiko er slagterlærling hos Føtex Food. Han vil gerne inspirere andre unge til at vælge en fødevareuddannelse

Lige siden Melad Yaldiko var lille, har han interesseret sig for mad.

Nu arbejder han som slagterlærling, for det er kødet, der, ifølge Melad, kræver mest finesse og evner - og så synes han, at kødet er det bedste ved et måltid, i modsætning til grøntsagerne.

Det er udfordrende. Det kræver sans for detaljen, for mennesker og for mad af høj kvalitet.

Der skal være styr på anatomi, biologi og kemi. Det er slagterfaget, som slagterelev Melad Yaldiko elsker at være en del af. Han startede egentlig som på kokkeuddannelsen, men fandt hurtigt ud af, at de sene aftenvagter ikke var noget for ham. 

- Jeg har altid været vild at skille ting ad, og samle dem igen. Da jeg var lille var det med Lego. Så jeg troede først jeg skulle være mekaniker. Men en slagter arbejder i virkeligheden på samme måde. Vi skiller dyret ad, og så er der hundredevis af kombinationer at vælge imellem bagefter, siger Melad Yaldiko.

Han arbejder som lærling hos Føtex Food i Skæring, lidt nord for Århus. Når han er på teknisk skole, foregår det på Aarhus Tech.

- Det bedste ved min læreplads er helt klart mine kollegaer, de kunder, jeg har, og det udvalg af kød, jeg får lov til at lege med.

Det er især mulighederne for at løfte kvaliteten i det kød, vi spiser, som har fanget Melad ved slagterfaget..

- Det er et superfedt fag. Jeg holder meget af udfordringerne, mulighederne for konstant udvikling og at hjælpe andre mennesker på vej til gode madoplevelser. Derfor uddanner jeg mig til slagter.

Fra gode bøffer til boksning

At lave eminente bøffer er som at knipse med fingrene for Melad. Han elsker selve at lave mad, men især tilberedningen af kødet. Det er også en vigtig del af hverdagen for ham som slagterelev: 

- Jeg giver ofte gode tips og tricks til tilberedningen i Føtex, så jeg sikrer, at kunderne får det helt rigtige med hjem fra min slagterboks.

Det er altså let for Melad at give gode råd med på vejen. Til gengæld er det ret tungt, når han eksempelvis skal skære en halv gris op: 
- Når du arbejder med store stykker kød, bruger du meget af kroppen, så en god fysik er helt klart en fordel som slagter.

Blandt andet derfor fylder træning også en del i Melads hverdag:

- Jeg træner thai-boksning flere gange om ugen. Det er godt for 'slagter-formen', men boksning er også mit frirum, hvor jeg kan få pulsen op og samtidig hygge mig med vennerne, fortæller Melad. 

På det nye karriereunivers Foodcareers, kan du læse mere om Melad, slagteruddannelsen og de mange karrieremuligheder der er inden for fødevarebranchen.