Nyhed

Marcipanbrød kostede Brian job og dagpenge

Brian Frederiksen blev dømt for tyveri af et stykke kasseret marcipanbrød. Tyveridommen på straffeattesten har gjort det umuligt at finde et nyt job. Om lidt havner han på kontanthjælp

Brian Frederiksen blev dømt for tyveri af et stykke kasseret marcipanbrød. Tyveridommen på straffeattesten har gjort det umuligt at finde et nyt job. Om lidt havner han på kontanthjælp

Den slagteruddannede Brian Frederiksen var glad for sit arbejde på lageret hos engros-supermarkedet Dagrofa på Amager i København.
Han var også god til sit arbejde og var ansvarlig for øl- og vandafdelingen i engros-supermarkedet, som sælger fødevarer og drikkevarer til kiosker, restauranter og andre butikker. 

Men tre års ansættelse i Dagrofa endte brat en aprildag i 2013. 

Brian Frederiksen blev kaldt ind på kontoret, og her fik han en kæmpe overraskelse.

Beskeden var kort og kontant. Du er blevet taget i tyveri og er bortvist og fyret med det samme. 

Brians forbrydelse bestod i, at han havde spist nogle kasserede marcipanbrød fra Anthon Berg.

- Vi havde et hjørne til varer, der skulle kasseres, enten fordi datoen var overskredet, eller hvis varerne var gået i stykker. Alt blev sendt retur til producenterne, men det skete, at folk snuppede et stykke slik eller lignende. En dag stod der en pakke med marcipanbrød, og jeg var lækkersulten, så jeg tog et enkelt. Det skete et par gange i løbet af den næste måned. Det var forkert og dumt, fortæller Brian Frederiksen.

Efter den korte samtale på kontoret, blev Brian Frederiksen bedt om at underskrive og acceptere sin bortvisning. Han var chokeret og skrev under.

Han ville ikke efterlade for meget arbejde til den ungarbejder, han havde ansvar for, og derfor bestilte han varer, inden han forlod supermarkedet for sidste gang.

- Da jeg kom hjem, begyndte jeg at græde og var helt rundt på gulvet. Jeg har aldrig tidligere fået advarsler eller kritik for mit arbejde. Jeg vidste godt, at det var forkert at spise de kasserede varer, men jeg havde  ikke fantasi til at tro, at det ville få mig fyret eller anmeldt for tyveri, fortæller Brian Frederiksen.

Straffeattesten koster dagpengene

To måneder efter fyringen ringede politiet. Brian var meldt for tyveri af hele kassen med 24 marcipanbrød til en værdi af 404 kroner. Retssagen endte med en betinget dom for tyveri og en regning på flere tusinde kroner for sagens omkostninger. Men pletten på straffeattesten er den værste.

- Jeg har betalt for chokoladen, så ingen er blevet snydt. Nu er jeg stemplet som gemen tyv, og så er det altså svært at få arbejde på et lager eller andre steder, hvor man håndterer mange varer, siger Brian Frederiksen.

Brian Frederiksen har været ledig, siden han blev fyret hos Dagrofa i 2013. For et halvt år siden mistede han retten til dagpenge, og lige om lidt forsvinder også den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Når det sker, skal han på kontanthjælp.

- Langt de fleste virksomheder spørger efter en straffeattest. Når jeg søger et sted, og de ser min straffeattest, så hører jeg aldrig fra dem igen. Dommen bliver slettet fra min straffeattest om et lille år, og så håber jeg, at mine chancer for at få arbejde bliver bedre igen, fortæller Brian Frederiksen.

»Jeg skulle have været med i fagforeningen«

Brian Frederiksen var kun medlem af Fødevareforbundet NNFs a-kasse og ikke af fagforeningen.

Han kontaktede først fagforeningen efter dommen i byretten, og derfor har Fødevareforbundet NNF ikke kunnet hjælpe ham.

- Set i bakspejlet, så skulle jeg have været med i fagforeningen og henvendt mig noget tidligere. Jeg var glad for mit arbejde, og jeg tænkte ikke på, at jeg kunne havne i en situation, hvor jeg ville få brug for fagforeningens hjælp, siger Brian Frederiksen.

Reglerne om tyveri på arbejdspladsen er ret klare, men ofte kan Fødevareforbundet NNF fungere som en tredjepart, der er med til at finde en fornuftig løsning på den slags sager. 

- Det er en rigtig træls sag, hvor arbejdsgiveren har overreageret ved at politianmelde sagen. Vi vil normalt indlede en dialog med virksomheden, og se om vi vil kunne finde et kompromis, så sagen ikke ender i retten, og dermed får store personlige konsekvenser
for medarbejderen, fortæller Lone Krydsfeldt, faglig konsulent i Fødevareforbundet NNF.

Hun understreger, at det er vigtigt, at man har helt klare aftaler om, hvad man som ansat må spise, eller tage med hjem fra arbejde.

- Som udgangspunkt må man selvfølgelig ikke tage noget, uden man har aftalt det direkte. Hvis der er tale om faste aftaler, så sørg for at få dem på skrift. For hvis chefen bliver skiftet ud, så har man stadig aftalen på papir, siger Lone Krydsfeldt.