Nyhed

Løndumping: Coop stopper samarbejdet med Sunsalat i Sverige

Efter anklager om løndumping og elendige arbejdsvilkår, vælger Coop nu midlertidigt at stoppe samarbejdet med fødevarevirksomheden Sunsalat i Malmö. Dansk Supermarked har også bedt om en redegørelse

Efter anklager om løndumping og elendige arbejdsvilkår, har Coop nu valgt at stoppe samarbejdet med fødevarevirksomheden Sunsalat i Malmö indtil videre. Dansk Supermarked har også bedt om en redegørelse

Nu reagerer både Coop og Dansk Supermarked på alvorlige anklager om løndumping hos den svenske fødevarevirksomhed Sunsalat. En lang række danske supermarkeder har virksomhedens produkter på hylderne.

Men Coop har nu bedt virksomheden om at dokumentere, at de overholder Coops regler for etisk handel.

Indtil Sunsalat har gjort det, vil Coop ikke benytte sig af Sunsalat som leverandør. Det bekræfter informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Hos Dansk Supermarked har man også bedt Sunsalat om en redegørelse. Her har man dog ikke stoppet samarbejdet med Sunsalat endnu.

- Vi vil gerne finde ud af, hvad der er op og ned i sagen. Derfor har vi bedt om en redegørelse fra virksomheden, siger Maia Sejersen, kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked. 

Hos Fødevareforbundet NNF er man glade for, at de to store supermarkedskæder reagerer på anklagen om løndumping. 

- Vi har kontaktet Coop og Dansk Supermarked og orienteret dem om løn- og arbejdsvilkårene for de ansatte hos Sunsalat. Vi er rigtigt glade for, at både Coop og Dansk Supermarked tager mistanken om løndumping alvorligt og beder om at få undersøgt sagen. Det skal de have ros for, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Ned  til 6.500 kroner om måneden

Det svenske fødevareforbund Livsmedelsarbetareförbundet har igennem en længere periode forsøgt at få en overenskomst med virksomheden, men uden held.

Ifølge to medarbejdere hos Sunsalat og Livsmedelsarbetareförbundet, tjener medarbejderne mellem 8-10.000 svenske kroner om måneden.

Det svarer til 6.500-8.000 danske kroner. Medarbejderne får ikke betaling for overarbejde eller arbejde om søndagen.

Virksomheden har en stor udskiftning i personalet, og nyansatte får ikke løn i den første uge.

Sunsalat har tidligere haft produktion i København, men den danske virksomhed gik konkurs i 2012, og siden har en ny virksomhed slået sig ned i Malmö under samme navn.

- Sunsalat benytter sig af løndumping for at konkurrere på det danske marked. Andre fødevarevirksomheder, som respekterer arbejdsmarkedets spilleregler, risikerer at blive udkonkurreret, og det er i allerhøjeste grad usundt, siger Benny Kolnby fra  Livsmedelsarbetareförbundet i Malmö.