Nyhed

Landbrugs- og fødevarepakke: Nu vil jeg se arbejdspladser

Forbundsformand Ole Wehlast blogger om regeringens nye landbrugs- og fødevarepakke

Forbundsformand Ole Wehlast blogger om regeringens aftale om en ny landbrugs-og fødevarepakke

Man kan klandre regeringen for mangt og meget; sænkning af kontanthjælpsloftet, besparelser på uddannelsesområdet, besparelser på arbejdstilsynet, og ikke mindst de mange besparelser i kommunerne.

Men med den landbrugs- og fødevarepakke, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har stået i spidsen for, er regeringen inde på noget af det rigtige.  

Dansk fødevareproduktion er gavebod, hvis man vil have udvikling, vækst og beskæftigelse i Danmark. Vi kan noget, andre lande kun tør drømme om.

Som du kan læse i den seneste udgave af Substans - medlemsmagasin for fødevarearbejdere, så kan danske fødevarevirksomheder eksportere de mest utrolige fødevarer til klodens sultne forbrugere - og i store mængder. Men uden vilje, er der ingen vej.

Jeg har i mange år prøvet at råbe politikerne op; det duer ikke, at dansk landbrug er ringere stillede end vores naboer.

Det duer ikke, at vi med forfejlede miljøtiltag, der ikke har anden effekt at se pænt ud på et stykke papir, bremser mulighederne for at producere flere og bedre fødevarer.

Det duer ikke at begrave virksomhederne i afgifter og administrativt bøvl.

Nu er vi heldigvis blevet hørt. Den nye pakke indeholder blandt andet flere dyreenheder pr. hektar, billigere kødkontrol og en mere målrettet miljøregulering.

Så langt så godt - nu vil vi se arbejdspladser. I løbet af de sidste ti år har vi set tusindvis af slagterijob blive sendt syd for grænsen. Den udvikling skal vi stoppe. 

For alle de gode løsninger regering kommer med, er intet værd, hvis de ikke bliver udmøntet i flere arbejdspladser. Jeg har sagt det før; hverken landbruget eller virksomhederne kan blive ved med at få hjælpepakker og vækstplaner, hvis de ikke leverer arbejdspladser.

Og jeg har efterhånden svært ved at se, hvilken undskyldning de nu kan komme op med for at bortforklare tabet af arbejdspladser.

Jeg ærgerer mig også over, at den nye landbrugs- og fødepakke ikke er blevet til på tværs af partierne på Christiansborg.

Netop det her område har brug for politisk ro. Det er urimeligt at ændre vilkårene for landmænd og branchen, hver gang politikerne får en ny lys idé.

Der er tusindevis af arbejdspladser på spil, og jeg forstår ikke, at politikerne tør spille hasard med et af vores største eksportområder.

Det er velfærdskroner, der er på spil, og det bør enhver politiker have stor respekt for. 

Julen nærmer sig, og vi skal være søde mod hinanden.

Derfor vil jeg i al stilfærdighed opfordre virksomhederne til at sætte gang i hjulene, så vi næste år har endnu flere arbejdspladser indenfor fødevareområdet.