Nyhed

Frit valg: Karsten vælger ekstra pension

Senest tirsdag 8. december skal rigtigt mange medlemmer af Fødevareforbundet NNF beslutte, om de vil have mere fritid, løn eller pension. Mange optjener nemlig en del af lønnen til fritvalgskonto
Genrefoto: Penge til tørre
Genrefoto: Penge til tørre

Senest tirsdag 8. december skal rigtigt mange medlemmer af Fødevareforbundet NNF beslutte, om de vil have mere fritid, løn eller pension. Mange optjener nemlig en del af lønnen til fritvalgskonto

Slagteriarbejdere, mejerister og ansatte i fødevareindustrien bestemmer selv, om en del af lønnen skal udbetales som fritid, pension eller løn.

Inden tiirsdag 8. december skal de selv afgøre, hvordan pengene skal bruges.

- Fritvalgsmodellen giver vores medlemmer mulighed for selv at vælge mellem mere fritid, løn eller pension. Jeg synes faktisk, at vores medlemmer er de bedste til selv at vurdere, hvad de har behov for, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Karsten Bonde vælger ekstra pension

En af dem er 61-årige Karsten Bonde. Han har arbejdet på Danish Crown i Ringsted de seneste 31 år. Efterløn er ikke noget for ham, men han vælger at bruge sin fritvalgskonto på at spare ekstra op til sin pension. 

- Jeg regner med at gå på pension om fire eller fem år, og så vil det være rart med lidt ekstra på kontoen, når jeg ikke skal arbejde længere. Lige nu mangler jeg ikke pengene, siger Karsten Bonde. 

- Jeg synes det er godt at vi selv kan bestemme over en del af lønnen. Hvis man har hus, børn og bil, så kan jeg godt forstå man hellere vil have mere udbetalt hver måned, eller måske have lidt mere ferie, mens os der ikke har lang tid til pensionen vælger at spare lidt ekstra op. Men det er faktisk ikke noget vi taler så meget om på slagteriet, siger Karsten Bonde. 

Fritvalgsmodellen blev første gang en af af overenskomsterne tilbage i 2003, og andelen af lønnen, som medarbejderne skal kan prioritere, øges hvert år. 

Karsten Bonde er ikke den eneste slagteriarbejder, der vælger at spare ekstra op. 

Ældre ansatte giver pensionen lidt ekstra vokseværk

I 2014 indbetalte ansatte på slagterier og i fødevareindustrien i alt næsten 4.5 millioner kroner til ekstrapension til Industriens Pension.

Det svarer til, at der i gennemsnit blev indbetalt 5.300 kroner. Det viser tal fra Industriens Pension.

Det er især aldersgruppen fra 40-59 år, som indbetaler til ekstra pension. Ansatte i netop den aldersgrupper står for næsten 2/3 af de ekstra pensionsindbetalinger.

For jo ældre man bliver, jo flere penge vælger man at indbetale ekstra.

Den gennemsnitlige indbetaling for ansatte over 60 år er 7.934 kroner, mens unge under 30 år kun i gennemsnit indbetaler 3.187 kroner.

Det optjener du til frit valg

Ansatte i fødevareindustrien optjener 3,95 procent af deres løn til fritvalgskontoen. I 2016 stiger det til 4,25 procent. 

Læs mere i overenskomsten her

Ansatte på slagterindustri-overenskomsten optjener 3,9 procent af deres løn til fritvalgskontoen. I 2016 stiger opsparingen til 4,2 procent.

Læs mere i overenskomsten her

Ansatte der arbejder på overenskomsten mellem Danske Slagtermestre og Fødevareforbundet NNF på slagtehuse og industrielle virksomheder optjener 4,6 procent af lønnen til fritvalgsmodellen.

Læs mere i overenskomsten her

Ansatte på mejeriernes fællesoverenskomst optjener fritimer, som kan udbetales som løn eller indsættes på pensionsordningen. Der optjenes 9 fritimer pr. 7 ugers ansættelse - svarende til ni fridage à 7,4 timer pr. år.

Læs mere i overenskomsten her

Er du i tvivl om, hvilken overenskomst du arbejder under, så kontakt din tillidsrepræsentant.

Er der ikke en tillidsrepræsentant på din arbejdsplads, så kontakt Fødevareforbundet NNF på 38 18 72 72