Nyhed

Forslag om til ny planlov vil sætte slagtere og bagere under pres

Regeringen foreslår at hæve den tilladte størrelse for dagligvarebutikker. Det vil sætte slagter- og bagerbutikker under pres i mange byer

Regeringen foreslår at hæve den tilladte størrelse for dagligvarebutikker. Det vil sætte slagter- og bagerbutikker under pres i mange byer

Specialbutikker og håndværksfag risikerer at forbløde, hvis regeringen vedtager mere lempelige krav til størrelsen på supermarkeder og dagligvarebutikker.

Det frygter både Fødevareforbundet NNF og arbejdsgiverne i FødevareDanmark og  Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD).

- Hvis planloven bliver ændret, så kommer der flere store lavprissupermarkeder i udkanten af mange byer. Det vil koste mange mindre slagter- og bagerbutikker livet og koste arbejdspladser, siger Flemming Mogensen, forbundssekretær for butiksområdet i Fødevareforbundet NNF.

Venstre foreslår i sin vækstpakke at hæve den tilladte størrelse for dagligvarebutikker i lokalcentre fra 1.000 til 2.000 m2 og grænsen for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre fra 3.500 til 5.000 m2.

Regeringens bør ikke understøtte specialbutikkernes død

I forvejen er bagerbutikkerne under pres.

Ifølge BKD var der omkring 1.300 selvstændige bagere i år 2000. Nu er der cirka 750 tilbage.

- En ting er, at udviklingen går som den gør som følge af samfundets struktur, men det bør ikke være regeringens politik, at man ligefrem vil understøtte en sådan udvikling," siger Stephan Falsner, administrende direktør i BKD til Altinget.dk.

Sverige er skrækeksemplet

Både arbejdsgivere og lønmodtagere har skelet bekymret til Sverige.

Her er der langt færre krav til størrelsen på dagligvarebutikker og supermarkeder i udkanten af byerne.

Hvis der kommer flere store supermarkeder på bekostning af de mindre specialbutikker, så kan det have betydning for håndværksfagenes fremtid.

I Sverige findes der i dag ingen slagteruddannelse.

- Hvis slagter- og bagerbutikker bliver udkonkurreret af lavprissupermarkeder, vil vi på sigt risikere, at der er så få lærepladser, at vi ikke kan opretholde faguddannelser som eksempelvis detailslagter eller bager, siger Flemming Mogensen.